Kalender

SMK Fridays: Døden & billedet

Dato: 4. apr. 2014
Tidspunkt: 16:00 - 22:00
Pris: Gratis

SMK Fridays er en god chance for at få kultur ind i din fredag. Slap af med en drink, lær kunsten bedre at kende og oplev art talks, musik, film og gadekøkken.

Denne SMK Fridays stiller skarpt på døden og kunstens forhold til døden. Døden vendes og drejes – blandt andet i et helt særligt fotoevent, hvor anerkendte danske fotografer udvælger billeder, som vises for første og eneste gang og derefter slettes for altid.

Vi sætter også spot på døden i en Oscar nomineret kortfilm,  et forfattermøde, en lyttebiograf, hårdtslående videokunst og talks.

Solokoncert med Jacob Bellens

Aftenen byder også på en skræddersyet solokoncert med Jacob Bellens – forsangeren fra I Got You On Tape. Bellens indtager Scenen kun med et flygel og en mikrofon til rådighed. Bellens beskriver selv koncerten på SMK Fridays således:

"Jeg holder meget af den opgave, der ligger i at spille alene kun med et klaviatur og en mikrofon til min rådighed. Det destillerede udtryk, og dets indbyggede begrænsninger og muligheder, tiltaler mig og jeg glæder mig til at spille."

Aftenens kunstner-DJ er ingen andre end den danske billedkunstner John Kørner.

Døende billeder

Fotoeventen Døende billeder er skabt af Rasmus Skjoldan i samarbejde med en række markante danske fotografer.

De medvirkende fotografer har selv udvalgt en række hidtil usete fotos som under overskriften Døende billeder fremvises for publikum for første og sidste gang, inden de slettes for altid.

Rasmus Skjoldan forklarer:
"Vi er så vant til at billeder aldrig dør, og at de altid kan findes frem igen. Jeg vil slette billeder for øjnene af publikum for at få intensitet ind i oplevelsen. (…). Du må hellere være tilstede i nuet—fremfor at kigge på billeder af, hvordan livet engang var."

De medvirkende fotografer, der leverer billeder til eventen, er Henrik Saxgren, Kajsa Gullberg, Klaus Bo, Maria Franck, Ture Andersen—samt Danmarks eneste Magnum-fotograf, Jacob Aue Sobol.

NB: Det er forbudt at tage billeder på museet under eventen.

Hårdtslående videoværker

Kunstnerne Michael Kvium og Christian Lemmerz, der dengang var en del af kunstnergruppen Værst, lavede i starten af 90'erne ni videokunstværker som musikvideoer til Sort Sols album Flow My Firetear.

I en årrække troede man, at værkerne var ødelagte destruerede. Men for et par år siden lykkedes det forlaget artFreq, der er ledet af Sort Sol guitaristen Lars Top Galia, at finde de ni videoværker.

Videoerne, hvoraf nogle er ganske hårdtslående, har før nu kun været vist ved et lukket arrangement og møder derfor en bredere offentlighed for første gang denne aften.

Kortfilmen Grisen og lyttebiograf med Third Ear

I museets biograf viser vi den oscarnominerede kortfilm Grisen fra 2008. Filmen handler om den 78-årige Asbjørn, der ligger på hospitalet. På stuen er et maleri af en gris, og Asbjørn bliver overbevist om, at billedet kan gøre ham rask.

Vi inviterer også til lyttebiograf med en radiomontage produceret af de prisvindende radiofolk fra Third Ear. Montagen er en fortælling om SMK gamle samlinger af kunst, der lige som os mennesker alle er i gang med at forgå.

Udstilling, fredagsbar og kunstner-DJ

Udstillingen Tacita Dean – Print Projects holdes åben og er gratis til kl. 20.

SMK Fridays byder som altid på fredagsbar, ølvogne og streetfood.

OBS: Hele programmet offentliggøres først på aftenen, men glæd dig også til at høre forskere, forfattere – sågar en kirurg tale om kunsten og døden på en fredag aften…

Udvalgte highlights fra aftenens program:

 

  • Kl. 17.00: Jacob Bellens – solo. Kun Bellens, et flygel og en mikrofon på SMKs Scene.
  • Kl. 18:45 Værst vs. Sort Sol: Videoværkerne skabt til Sort Sols album Flow my firetear. Lars Top Galia, guitarist i Sort Sol præsenterer værkerne og historien om dem.
    NB: Ikke egnet for børn eller sarte sjæle
  • Kl. 19.45 Døende billeder: Oplev billeder af kendte fotografer for første og sidste gang inden de slettes. NB: Fotoeventet er bestemt ikke for børn og sarte sjæle,
  • Kl. 20.30 Forfattermøde med Ursula Andkjær Olsen, der læser op af sin digtsamling Det 3. årtusindes hjerte.

Tilmeld dig Facebook-begivenheden


Næste SMK Fridays er:
Fredag 9. majSMK Fridays støttes af Bikubenfonden

SMK Fridays 4. april 2014
Portrætfoto af Jacob Bellens
SMK Logo