Nyheder

Foto: Niels Offenberg

Det sker | Nyt om kunsten | Bag om | 24.jun.2016

"Museet skal være aktuelt i al evighed"

Hvad er et nationalt kunstmuseum? Hvad skal det kunne? Og hvilken rolle skal det have for dig og mig? Det var nogle af de spørgsmål, SMK var draget til Folkemødet på Bornholm for at undersøge.

SMK's kunstformidlere, Annette Skov og Julie Maria Johnsen, tog sammen med tre af SMK's projektansatte, internationale borgere, Enes Fatih Doğan, Alemayehu Esayas Masresha og Qi Zhang, til Folkemødet på Bornholm for at undersøge, hvad et nationalt kunstmuseum i grunden er, og hvilke ønsker der er til et nationalt kunstmuseum.

Kaffe, Guldmix, ord og masser af tid

Udstyret med spandevis af kaffe serveret i mormors gamle kaffestel, "Guldmix – den traditionelle danske småkage", masser af ord, tuscher, sakse, klisterbånd og lysten til at snakke, inviterede SMK Folkemødegængere i BL's Dome til at dele deres tanker om, hvad et nationalt kunstmuseum er og bør være.


Foto: Karen Ormstrup Søndergaard


Foto: Niels Offenberg

Hvad er et nationalt kunstmuseum for dig ?

I BL's Dome kunne Folkemødegængerne på forskellig vis dele deres tanker om og ønsker og holdninger til, hvad et nationalt kunst er og bør være.

De kunne blandt andet udtrykke sig ved at angive på en skala med et kryds, et ord eller en tegning, hvorvidt de mente, at forskellige ord passede til deres opfattelse af et nationalt kunstmuseum. De kunne også klippe-klistre og kreere en mini-kollage over, hvad et nationalt kunstmuseum er og bør være for dem. 


Foto: Niels Offenberg

Folkemødegængerne kunne også tage en lap papir, hvorpå der stod en tankestrøm af ord. Med en tusch blev de opfordret til at strege de ord ud, de ikke syntes passede på deres opfattelse af et nationalt kunstmuseum og tilføje ord, som de syntes manglede.


Foto: Karen Ormstrup Søndergaard


Foto: Karen Ormstrup Søndergaard

Inspirerende tanker, ord, ønsker og holdninger

Efter kaffe, talrige snakke og tankestrømmenes frie lege, blev væggene i BL's Dome på Cirkuspladsen i Allinge tapetseret med bud på, hvad et nationalt kunstmuseum er og bør være.

De mange inspirerende tanker, ord, ønsker og holdninger bruger vi nu i vores videre arbejde med at udvikle SMK som nationalt kunstmuseum.


Foto: Niels Offenberg

Udpluk fra væggen i BL's Dome

Nedenfor kan du læse nogle af de tanker, ønsker og holdninger, som Folkemødegængene delte med os på væggen i BL's Dome: 

"Et nationalt kunstmuseum skal være strittende og nivende og ruske mig i krop og sjæl"

"Et nationalt kunstmuseum skal ikke være "nationalt""

Det skal være "modigt"

"Det skal have billig mad, så jeg kan være der hele dagen"

"Et nationalt kunstmuseum skal kunne udfordre vores værdier og kultur, for at vi kan bevare vores  demokrati" 

Museet skal være "aktuelt i al evighed"


Foto: Niels Offenberg

Senest opdateret: 12.jul.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo