Nyheder

© Stillbillede fra Thomas Seests videoværk, A view from St. Croix, 2017

Det sker | 28.mar.2017

Videokunstner forbinder atter København og St. Croix

Kunstner Thomas Seest markerer 100-året for salget af De Vestindiske øer i et usædvanligt kunstværk. Du kan se det på Københavns Havn.

Hvis du spadserer forbi Vestindisk Pakhus ved Københavns Havn kan du fra 31. marts opleve et usædvanligt glughul direkte til den travle havnekaj på St. Croix. Videokunstner Thomas Seest viser en optagelse fra et turistbureaus webkamera i Christiansted på St. Croix.

St. Croix er en af hovedøerne i de Amerikanske Jomfruøer (tidligere kendt som De Vestindiske Øer), som i 250 år var en dansk koloni.

Fra slaveskibe til turistbåde

Thomas Seest fortæller om sit værk:

Slaveskibene lå til derude, hvor man nu kan se yachts og tourbåde lægge til. Især danske og amerikanske turister er hyppige gæster idag. Jeg er interesseret i hvordan rejseselskaberne omtaler historien i brochurerne, og hvordan øerne bliver repræsenteret med billeder, som dem på webkamera videoen. Danskerne er stadig til stede.

Thomas Seest viser en 24 timers optagelse fra et webkamera i Christiansted på St. Croix på en skærm, der peger fra Vestindisk Pakhus ud mod havnekajen i København. På den måde forbinder han atter de to kajpladser.

I videoværket kan man se, hvordan der i dag lastes og losses turister i sightseeing tourbåde, hvor de slavegjorte før blev lastet og losset.

Den mørke historie bag Vestindisk Pakhus

Vestindisk Pakhus blev opført i 1780’erne til at rumme varer, produceret af slavegjorte afrikanere på De Vestindiske øer. I dag er Vestindisk Pakhus udstillingsrum for en af SMK's samlinger, Den Kongelige Afstøbningssamling.

Museumsinspektør Henrik Holm fortæller: 

Med videoværket vil vi gerne markere 100-året for salget af af De Vestindiske Øer – og forbindelsen mellem Vestindisk Pakhus og havnen på St. Croix, hvor Danmark engang handlede med slaver

Ufortalte Historier

Til maj dykker SMK ned i ufortalte historier fra kolonitiden i Vestindien. Sammen med Det Kongelige Bibliotek og Malmö Universitets forskningsprojekt Living Archives stiller SMK skarpt på de ofte oversete historier om de sorte tjenestefolk og slaver, der arbejdede for danske familier på De Vestindiske Øer.

Udstillingsperiode: 18. maj 2017 – januar 2018

Praktisk information

Videoværket lanceres 31. marts – på Transfer Day,100-års dagen for salget af de Vestindiske Øer. Det kan opleves i et vindue i Vestindisk Pakhus, hver dag, hele døgnet, året ud.

Du finder Vestindisk Pakhus på Toldbodgade 40, København.

Senest opdateret: 19.jun.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo