Nyheder
Succession H. Matisse/Billedkunst Copydan 2012. Henri Matisse: Le Luxe I, 1907 | Le Luxe II, 1907-8.

Det er første gang siden 1970, at de to malerier genforenes i en udstilling. Fra venstre: © Succession H. Matisse/BilledKunst Copydan 2011. Henri Matisse, Le Luxe I, 1907. © Succession H. Matisse/BilledKunst Copydan 2011. Henri Matisse, Le Luxe II, 1907

Udstilling | Nyt om kunsten | 6.mar.2012

Årets pariserudstilling kommer til København

Et storstilet internationalt samarbejde med markant dansk deltagelse ligger bag udstillingen "Matisse. Paires et séries", som åbner i morgen i Paris. Udstillingen, der samler en række af Matisses mesterværker fra hele verden, drager efterfølgende til Statens Museum for Kunst, hvor den åbner til sommer.

Den er på forhånd udråbt til at blive årets begivenhed i Paris. Fra på onsdag kan gæster på Centre Pompidou opleve den store udstilling "Matisse. Paires et séries", som præsenterer en række sjældent udlånte værker fra museer og private samlinger over hele verden. Udstillingen bygger på et årelangt samarbejde mellem det franske museum, The Metropolitan Museum of Art i New York og Statens Museum for Kunst. I perioden fra den 14. juli til den 28. oktober vises udstillingen på Statens Museum for Kunst, hvorefter den rejser til New York.

Matisse – fordobling og variation
Når udstillingen åbner til sommer på Statens Museum for Kunst under titlen "Matisse – fordobling og variation" bliver der lejlighed til at se markante nedslag i Matisses livsværk fra start til slut i hans karriere. Dog adskiller udstillingen sig markant fra gængse retrospektive udstillinger om Matisse. På baggrund af ny forskning lægges der i stedet et nyt kapitel til den franske mestermaler ved et skarpt fokus på den kunstneriske proces. Gennem hele sit liv fastholdt Matisse en søgende tilgang til sin kunst og blev ved med at afprøve og udfordre sit eget udtryk. Udstillingen går tæt på Matisses undersøgelsesmetode. En særlig opmærksomhed rettes mod kunstnerens gentagelse af samme motiv, mens han systematisk varierede farver og udtryksformer. Udstillingen sammenstiller en lang række af disse relaterede værker, hvoraf flere bringes sammen for første gang, siden de forlod kunstnerens atelier.

Museumsdirektør Karsten Ohrt siger:
Den store Matisse-udstilling er én af de største og mest omkostningstunge satsninger på museet i nyere tid. Der vil uden tvivl gå mange år før man igen kan opleve så mange af Matisses mesterværker samlet på dansk grund. De havde været utænkelige at låne, hvis ikke det faglige samarbejde, det kuratoriske greb og udstillingens internationale format var gået op i en højere enhed.

For yderligere oplysninger:

Presseansvarlig
Jakob Fibiger Andreasen
E jakob.fibiger@smk.dk
T +45 3374 8474
M +45 2961 6949

Senest opdateret: 19.jun.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo