Nyheder
Asger Jorn, Livshjulet. (Januarbilledet af "Årstidssuiten"), 1953.

Asger Jorn, Livshjulet. (Januarbilledet af "Årstidssuiten"), 1953. Maleriet kommer også til at være med på udstillingen på SMK fra 28. februar 2014. © Donation Jorn, Silkeborg/billedkunst.dk

Nyt om kunsten | 4.mar.2013

Asger Jorn 99 år

Kommer du forbi SMK, kan du lige nu opleve et af Asger Jorns mest livsbekræftende og farvestrålende mesterværker Livshjulet. Kalenderen viser marts, foråret er på vej, og Asger Jorn ville have fyldt 99 år 3. marts.

Livshjulet
Maleriet myldrer af liv, ansigter og et væld af farver, som tilsammen summer af samme aktivitet som en varm forårsdag – en hyldest til livet. Det kan ligne et livstræ, men også solen og månen er med i værket og giver en kosmisk dimension.

Asger Jorn skabte første version af Livshjulet, mens han var indlagt med tuberkulose på Silkeborg Sanatorium, 1951-52. Han blev i slutningen af 1951 erklæret uden for livsfare og fik tilladelse til at male igen. Hans første motiv var livshjulet. Jorn sagde selv om maleriets komposition:

"Det ser måske forvirret ud, men i virkeligheden er det meget strengt komponeret. Jeg har lagt to store spektralcirkler ind i billedet, og de indeholder jo alle farver, og det skal de også, fordi det drejer sig om hele livet."

Værket er for nylig hængt op i den faste udstilling i salen spontan abstraktion.

2014 står i Jorns tegn
Både på SMK og Museum Jorn i Silkeborg er vi gået i intensiv fase med planlægningsarbejdet op til 100-året for Asger Jorn i 2014.  Begge museer præsenterer nye perspektiver på Jorn med stort anlagte udstillinger.

Se også
Andre symbolske træer i kunsten

Asger Jorns biografi

Røde syner – et andet mesterværk af Jorn

  • Af:
  • 4.mar.2013
Senest opdateret: 18.maj.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo