Nyheder
Anja Scocozza, Christian Balleby Jensen og Niels Borring.

Her er det hold, der har arbejdet med restaureringen af Gottorfer Codex: Anja Scocozza, Christian Balleby Jensen og Niels Borring. Læg mærke til kaktussen ude til venstre. Den skal Anja i gang med at retouchere en af de følgende dage. Billedet er taget i museets papirkonserveringsværksted.

Vi ser billedet efter, inden det skal retoucheres inde i atelieret ved siden af.

Vi ser billedet efter, inden det skal retoucheres inde i atelieret ved siden af.

Bag om | Udstilling | 7.nov.2012

Bogsiderne knager, og farven springer af

Gennem fire år har papirkonservatorerne Anja Scocozza, Christian Balleby Jensen og Niels Borring arbejdet på restaureringen af blomsterbogen Gottorfer Codex.

Vi arbejder ikke kun med Gottorfer Codex. Sideløbende er der masser af andre opgaver på museet at tage sig af. Men vi har, i det store og hele, haft vores daglige gang blandt blomster, urter og frugter fra 1600-tallets pragthave på Gottorp Slot.

På billedet, som du kan se herover, ligger bind 3 og bind 4 af Gottorfer Codex's i alt fire bind på bordet – det ene bind ligger opslået i en bogvugge. På staffelierne og på bordet er der et lille uddrag af de malerier (også kaldet bladsider), der er taget ud af de to første bind. Alle bladsiderne er taget ud af bind 1 og bind 2 og er blevet til 178 individuelle malerier.

Hentet frem fra magasinerne

Da vi for godt fire år siden fik til opgave at restaurere bøgerne, havde de ligget i museets magasiner i mange, mange årtier. Bøgerne var sjældent fremme, fordi hver bladside i bogen havde så store buler, at det knagede, når en side skulle vendes. Det var meget ødelæggende for farven, fordi den revnede. I nogle tilfælde faldt farven af i små flager og det var allerede sket på en hel del af malerierne.

Hvordan kan de fantastiske malerier blive vist for publikum?

Vi stod over for en opgave, der krævede stor omtanke at løse: Hvordan kunne bogens smukke malerier komme til deres ret? I 1600-tallet var de tænkt som kostbare bøger, som de adelige på Gottorp Slot kunne tage frem og lade sig imponere og blive klogere af. Og til at imponere slottets gæster.

I dag vil vi også gerne vise blomstermalerierne frem for gæsterne. Men scenariet er et ganske andet. Nu er malerierne blevet offentligt eje. Hvis vi lægger bøgerne frem, så der kan bladres i dem, risikerer vi, at vi ikke har mange blomster tilbage på bladsiderne efter ganske få år. Mange flere vil have adgang til at bladre i bøgerne i dag end på Gottorp Slot, og det kan ende med at slide for meget på bladsiderne.

Vores dilemma

Vi kan godt tage et fotografi af hver bladside i bøgerne og formidle det videre på hjemmesiden eller i nye bøger, men vi vil gerne vise originalerne frem. Hvordan gør vi det? Hvordan kan vi sørge for, at bøgerne kan tåle at komme ud af magasinet og blive set uden at blive endnu mere ødelagte?

Restaureringsopgaven satte os i et dilemma: For en konservator handler det i bund og grund om at holde et kunstværk samlet, og hvis det er gået i stykker, skal det repareres. 

Efter lange faglige overvejelser tog vi en beslutning om at tage nogle af bladsiderne ud, så de kan hænges op som malerier. Det bliver de for første gang 22. marts 2013, når udstillingen Blomster og Verdenssyn åbner. Andre bladsider har vi ladt blive i bøgerne. Det var ikke en nem beslutning, men den rigtige.

  • Af: Anja Scocozza
  • 7.nov.2012
Senest opdateret: 18.maj.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo