Nyheder
Statens Museum for Kunst

Statens Museum for Kunst

Bag om | 29.jun.2012

Brandøvelse

Fredag 29. juni kl. 16.05 har museet som led i forberedelserne til den store sommerudstilling om Henri Matisse afholdt en ekstraordinær og udvidet brandøvelse.

Vi beklager og håber på forståelse
Øvelsen strækker sig til efter museets normale lukketid, hvorfor vi desværre ikke kan give museets gæster adgang til museet resten af dagen. Vi er rigtig kede af, at dagens brandøvelse kommer på tværs af publikums besøg og forhåbentlig gode kunstoplevelse. Vi håber til gengæld på jeres forståelse for, at en sådan forberedende øvelse er altafgørende, hvis uheldet er ude en dag.

Når beredskabet øges
I forbindelse med store særudstillinger, hvor museet låner vigtige kunstværker, er det væsentligt, at museet på forhånd har et højt og gennemtestet beredskab i tilfældet af, at uheldet er ude. På den måde kan Statens Museum for Kunst bedst muligt foregribe og forhindre uoprettelige skader. Den 14. juli åbner museet den store udstilling "Matisse – fordobling og variation", som indtil for nyligt har været vist på Centre Pompidou i Paris, og som efter visning på Statens Museum for Kunst drager videre til The Metropolitan Museum of Art i New York.

Sikring af kunsten
Dagens øvelse afprøver og evaluerer museets beredskab omkring evakuering og behandling af kunstværker (i dette tilfælde kopier) i forbindelse med en brand. Vi simulerer en situation, hvor en brand opstår og efterfølgende slukkes. I tilfælde af enhver form for brandalarm skal museets gæster og personale evakueres, hvilket vi også har været nødsaget til i dag. Vagtpersonalet skal efterfølgende evakuere værker fra et berørt til et sikkert område.

Kunstværker på "skadestuen"
Efter evakueringen tager museets konserveringsteknikere over, og proceduren svarer på mange måder til praksis på en skadestue. Konserveringsteknikerne skal undersøge de pågældende værker, stille diagnoser på dem og foreslå behandling samt eventuelt yde førstehjælp. Alt sammen med henblik på bedst muligt at stoppe og behandle skader på kunsten, i fald en virkelig situation skulle opstå i fremtiden.

Evaluering
Hele øvelsen evalueres af Statens Museum for Kunst, Securitas A/S, ISS Skadeserve samt Kulturministeriets Sikringsudvalg.

Senest opdateret: 19.apr.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo