Nyheder
Gabriel de Saint-Aubin, Paris byder Christian VII velkommen, 1768.

Gabriel de Saint-Aubin, Paris byder Christian VII velkommen, 1768.

Nyt om kunsten | 18.feb.2013

Den sindssyge konge på SMK

Christian 7. med Merkur og Amor ankommer til Paris. Den besynderlige scene er fra den tegning, som SMK netop har erhvervet.

Med Oscar-nomineringen af En kongelig affære vil der til prisuddelingen søndag nat igen blive sat fokus på det skæbnesvangre drama om Christian 7., Struensee og Dronning Caroline Mathilde

Det er ikke kun i nutidens Hollywood, at historien om den uligevægtige danske konge fascinerer. Han var også berømt udenfor landets grænser på sin egen tid. Rygterne om den sære danske konge var løbet i forvejen, da han tog på sin store udlandsrejse i 1768-69.

Kendis-motiv

Da Christian 7. ankom til Paris 21. oktober 1768, var han talk of the town. Kunstneren Gabriel-Jacques de Saint-Aubin var blandt de parisere, der håbede på at lukrere lidt på interessen for den danske konges besøg. Han forevigede derfor det kongelige besøg i Paris i de to tegninger, som nu begge kan opleves på SMK.

Han har dog langt fra holdt sig til virkeligheden: I stedet for Ludvig 15. er det en kvinde i hermelinkåbe – en allegori over byen Paris – der tager imod. Og som kongens rejseledsagere har Saint-Aubin anbragt både Merkur og Amor i billedet. Merkur har han sikkert taget med, fordi han var de rejsendes gud. Amor er med på billedet for at vise, at det var kærlighed ved første blik mellem Paris og kongen.

Kom helt tæt

I studiesalen henter vi gerne tegningerne frem til dig, så du i fred og ro kan se dem på helt tæt hold. Det er vigtigt at bestille tid i forvejen. For at sikre en god oplevelse med plads til fordybelse er det nemlig begrænset, hvor mange der kan bruge studiesalen ad gangen.  

Kontakt os, hvis du har nogle spørgsmål eller vil bestille tid:
Telefon: 3374 8515
Email: studiesal_@_smk.dk

Kongens rejse

Da rejsen begyndte, havde Christian 7.s sindsyge allerede vist sig før. Det var magtpåliggende for den magtfulde udenrigsminister J.H.E. Bernstorff at vise et godt billede udadtil. Han frygtede derfor, at kongens sindssyge ville tage overhånd på rejsen. Til udenrigsministerens glæde gav kongens sindssyge sig mere udslag i indadvendt tungsindighed. Der blev ikke så mange af de frygtede optrin.

Rejsen blev anledningen til Struensees entre, da han kort efter afrejsen fra Danmark stod på i Altona. Som kongens nyudnævnte rejselæge vandt han hurtigt Christian 7.s tillid, endda i sådan en grad at Bernstoff blev fyret i 1770.

Læs pressemeddelelsen

  • Af:
  • 18.feb.2013
Senest opdateret: 18.nov.2014
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo