Nyheder
Danh Vo, Archive of Dr. Joseph M. Carrier 1962-1973, 2010.

© Danh Vo, Archive of Dr. Joseph M. Carrier 1962-1973, 2010.

Nyt om kunsten | 19.nov.2012

Endnu mere Danh Vo på SMK

SMK har netop udvidet samlingen af Danh Vos værker med fotoserien Joseph M. Carrier Archive 1962-1973 fra 2010. Serien består af 24 sort-hvide fotografier, hvoraf et udvalg på seks nu kan opleves i Dansk og International Kunst efter 1900.

Fotografierne var oprindeligt en del af et omfattende arkivmateriale, som Vo fik overdraget af den pensionerede amerikanske militæranalytiker Joseph M. Carrier. Under Vietnamkrigen var Carrier udstationeret i landet, hvor han løbende registrerede hverdagslivet med sit kamera. Særligt lokale drenge, der bader, holder hånd mv., er et gennemgående motiv i Carriers fotos, og billederne udtrykker som sådan en hvid mands afdæmpede homoerotiske fascination i et fremmed land.

Danh Vo er selv homoseksuel og født i Vietnam i 1975. Da han var fire år gammel, flygtede hans familie fra efterkrigstidens kaos i en båd, som hans far havde bygget. Han har derfor kun få minder fra deres liv i Vietnam. Som en art surrogat-selvbiografi udfylder Carriers fotos en del Vos manglende privatdokumentation, ligesom fotografierne med det blotte skift af ejerskab også bliver en mere universel historie om identitet, immigration og tab.

Se Danh Vos værker på SMK

I Dansk og International Kunst efter 1900 kan et udvalg af fotografierne nu opleves side om side med et andet værk af Danh Vo: 08:03:51, 28.05.2009. De udstillede fotografier er ikke egentlig fotografier, men fotogravure, som er en grafisk reproduktionsmetode til kvalitetsgengivelse af fotografier i dybtryk

Samtidig har Danh Vo siden foråret indtaget museets store Skulpturgade med udstillingen We the People (Detail), som er lige så underfundig, som den er monumental. Vo har her skabt en kopi i størrelsesforholdet 1:1 i kobber af et ikon i den vestlige kultur: den 45 meter høje Frihedsgudinde fra New York. Vel at mærke med den væsentlige detalje, at Vo ikke har samlet de mange enkeltdele, men i stedet udstiller dem separat i forskellige grupperinger forskellige steder i verden.

Fra bådflygtning til kunstnerkomet

Danh Vo er født i det sydlige Vietnam i 1975. Da han var fire år, flygtede hans familie i en båd. Målet var netop USA, men familien blev samlet op i Stillehavet af et dansk containerskib. Vos personlige historie og den tilfældighed, der afgjorde familiens tilhørsforhold til Danmark, samt ikke mindst spørgsmålet om, hvordan identitet formes af overordnede kulturelle og politiske situationer, har optaget Danh Vo lige siden. 

Danh Vo bor og arbejder i dag primært i Basel og New York. Han er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i København og Städelschule i Frankfurt. I de senere år har han nydt stor bevågenhed på den international kunstscene, og blandt andet MoMA i New York har erhvervet hans værker. Danh Vo har allerede en lang række udstillinger bag sig, bl.a. på The Art Institute og The Renaissance Society i Chicago, New Museum og Artists Space i New York, Stedelijk Museum i Amsterdam, Kunsthalle Basel og Kunsthaus Bregenz, ligesom han i 2010 indtog x-rummet på SMK med udstillingen Hip Hip Hurra.

Vinder af prestigefyldt pris

Danh Vo modtog forrige uge den prestigefyldte pris The Hugo Boss Prize, som uddeles af Solomon R. Guggenheim Foundation. Prisen uddeles hvert andet år og er tidligere blevet tildelt betydelige kunstnere som Matthew Barney, Douglas Gordon, Rirkrit Tiravanija og Tacita Dean. Udover prisen på 100.000 USD får Danh Vo desuden en soloudstilling på Guggenheim Museum i New York næste år.

Ved offentliggørelsen af dette års pris begrundede den museumsfaglige jury valget af Danh Vo med følgende ord: "Vos sikre og skarpsindige værker udtrykker en række akutte overvejelser, der relaterer sig til identitet, politik og historie, og han arbejder med disse emner gennem stadig nye poetiske former, der overskrider tid og geografi." 

Læs mere om prisen

  • Af:
  • 19.nov.2012
Senest opdateret: 18.maj.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo