Nyheder
Otto Bache. Et kobbel heste uden for en kro, 1878

Otto Bache. Et kobbel heste uden for en kro, 1878

Bag om | Nyt om kunsten | 23.jun.2010

Folkeeje på Statens Museum for Kunst

Axel greve af Rosenborg har for nylig deponeret et af de mest kendte danske malerier på Statens Museum for Kunst. Maleriet Et kobbel heste uden for en kro opnåede ikonstatus kort efter, at kunstneren Otto Bache havde sat sit sidste penselstrøg. Adskillige reproduktioner har gjort det til folkeeje, selv om værket yderst sjældent har været udstillet offentligt. Nu kan det store maleri opleves ved selvsyn på Statens Museum for Kunst.

Der er få billeder i dansk kunsthistorie, som har opnået større popularitet end Otto Baches maleri Et kobbel heste uden for en kro. Det hører til de hyppigst reproducerede malerier i Danmark. Utallige reproduktioner fandt vej til de danske hjem fra slutningen af 1800-tallet og et godt stykke ind i det 20. århundrede. Mange kender det både fra gamle historiebøger og gulnede tryk i forældre og bedsteforældres stuer. Og maleriets popularitet blev bekræftet, da det i 1976 blev udgivet som frimærke.

Købt af Christian 9.
Maleriet er dateret 1878, samme år som det blev udstillet på Charlottenborgs Forårsudstilling og købt af kong Christian 9. Det 140 x 205 cm store billede har siden været i kongefamiliens eje og er nu deponeret på museet af den nuværende ejer, Axel greve af Rosenborg.

Postillonen, det røde postbud, blæser til afsked i sit horn, og det skaber stort postyr hos ikke bare heste og mennesker men også fjerkræet, der flygter ud af billedet. Forridderen er allerede på vej ud af landevejen, der åbner blikket og skaber stor rumlig dybde. Det er efterår, og træerne langs vejen står næsten nøgne mod den lyse himmel. De nedtonede efterårsfarver og den gulkalkede mur lader postbuddets røde jakke lyse med stor intensitet. Motivet til maleriet er fra Lindenborg kro mellem Roskilde og Holbæk. Otto Bache (1839-1927) var en fremragende dyremaler. Med stor virtuositet har han konstrueret en livfuld fortælling, der kombinerer landskabs- og dyremaleri med folkelivsskildring.

Maleriet kan nu ses i sal 227 på Statens Museum for Kunst. Gratis entré.


For yderligere oplysninger:

Presseansvarlig
Jakob Fibiger Andreasen
T +45 3374 8474
M +45 2961 6949
E jakob.fibiger_@_smk.dk

Senest opdateret: 12.jul.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo