Nyheder
Otto Marseus von Schrieck, Stilleben med tidsel og slange, 1663

 Otto Marseus von Schrieck, Stilleben med tidsel og slange, 1663

Nyt om kunsten | 20.mar.2013

Konservatorer finder ægte sommerfugle i maleri

Det var en mindre verdenssensation, da den engelske kunstner Damien Hirst for tre år siden lod 9000 sommerfugle indgå i et kunstværk. Hvad de færreste vidste, var, at en hollandsk kunstner netop brugte sommerfugle i sine malerier 350 år tidligere.

Overraskelsen var stor, da vores konservatorer pludselig fandt ægte sommerfugle i maleriet Stilleben med tidsel og slange (1663) af kunstneren Otto Marseus von Schrieck (ca. 1619-78). De gjorde opdagelsen i forbindelse med det enorme restaureringsarbejde af blomstermalerier, som er gået forud for udstillingen Blomster og Verdenssyn, som åbner 22. marts.

Sådan gjorde Van Schrieck

Konservatorerne på SMK røntgenfotograferede sidste år maleriet. Det viste sig, at Van Schrieck har indsat mindst fire ægte sommerfugle og to natsværmere i sit blomstermaleri.

Van Schrieck satte først de ægte sommerfugle fast i sit maleri. Herefter fjernede han med stor forsigtighed det yderste lag af vingerne og deres indre "skelet", så kun det kulørte vingeskæl stod tilbage. Oprindeligt strålede sommerfuglene i mange farver, men med tiden er farverne falmet.

Mellem naturvidenskab og kunst

I udstillingen Blomster og Verdenssyn kan du opleve en overdådig parade af 200 års blomstermalerier. Men udstillingen graver samtidig et spadestik dybere og viser, at en blomst ikke bare er en blomst. Udstillingen dykker ned i en periode, hvor middelalderens og renæssancens verdenssyn langsomt blev afløst af en ny, og i vore øjne mere videnskabelig optik.

Van Schriecks blomstermaleri placerer sig netop mellem de to verdenssyn. Han "stjæler" vinger fra virkelighedens sommerfugle og er en mester i at genskabe skovbundens mos og lav. Men kunstnerens naturvidenskabelige hensigter kommer til kort i maleriets dramatiske motiv: Sommerfugle er normalt ikke er en del af en slanges kostplan.

Læs mere om udstillingen

Læs pressemeddelelsen

Senest opdateret: 18.maj.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo