Nyheder

Vigilius Eriksen (1722-82), Enkedronning Juliane Marie, 1776. 72,5x55 cm. kms4056
Download billedet i høj opløsning
| Public Domain

Det sker | 30.jan.2013

Modeuge på SMK: Bliv klogere på moden i kunsten

Årets modeuge i København er startet. Derfor inviterer vi på tre omvisninger om modens betydning i kunsten. Vi kan følge modens historie i kunsten og se, hvordan tøjet har skiftet betydning gennem tiden.

I anledning af Københavns modeuge kan du 3 søndage i træk tage på omvisning med Michèle Rylander Christensen og høre om moden i kunsten.


3. februar kl. 14
10. februar  kl. 14
17. februar kl. 14


Rokoko, store hofter og parykker

Fik man malet sit portræt i enevældens Danmark, skulle man naturligvis vise, at man var med på moden. Ludvig den 14. af Frankrig havde sat dagsordenen, når det gjaldt mode i de europæiske kongehuse. Både mænd og kvinder iklædte sig store parykker og elegant, yndefuldt tøj. Mændene bar deres uniforminspirerede "kjoler", og kvinderne korset og stel under tøjet for at få hofterne til at virke overdimensionerede brede. Et eksempel på rokokoens teatralske dragter kan du se på maleriet herover. I portrættet af Enkedronning Juliane Marie er silke, paryk og moderne design med til at understrege hendes høje position i samfundet.

Læs om Vigilus Eriksens maleri Enkedronning Juliane Marie


Feminister i skjorte og bukser

Også i dag bruger kunstnere moden til at understrege kunstneriske pointer eller politiske holdninger. I Ursula Reuter Christiansens maleri Kvinder frem! fra 1971 er kvindefrigørelsen i centrum. I hendes maleri herunder kan du se et udvalg af kvinder i forskellige klædedragter. Den forreste kvinde er iført et maskulint antræk med bukser og rød skjorte. Netop den røde farve ser Reuter Christiansen som et udtryk for engagement, aggressivitet og lidenskab. I venstre side ses kunstneren selv iført den ventekjole, hendes mor efter traditionen havde syet til hende, og kasketten hun bar i den feministiske film Tre piger og en gris

Læs om Ursula Reuter Christiansens maleri Kvinder frem!

Ursula Reuter Christiansen (1943- ), Kvinder frem!, 1971
Ursula Reuter Christiansen (1943- ), Kvinder frem!, 1971

  • Af:
  • 30.jan.2013
Senest opdateret: 18.nov.2014
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo