Nyheder
Edvard Munch, Frugtbarhed, 1899-1900

© Vi har fået fornemt besøg af dette kunstværk.
Edvard Munch, Frugtbarhed, 1899-1900. SMK Foto. © Munch-museet /Munch-Ellingsen Gruppen/billedkunst.dk 2013

Nyt om kunsten | Det sker | 6.nov.2013

Munch-maleri på besøg

Oplev Munchs kunstværk Frugtbarheden, der er på besøg fra Norge.

Nu kan du opleve et af Edvard Munchs mesterværker takket være en såkaldt deponering, hvor museet har fået lov til at låne og udstille et kunstværk i en periode.

Det nye maleri skildrer et Adam og Eva-motiv, men modsat Munchs mange andre versioner af samme motiv, er dette maleri mere harmonisk i sit udtryk.

De to personer på billedet virker heller ikke lige så tyngede, som menneskene på de fleste andre Munch-værker, men rolige og måske lidt opgivende? Det har dog stadig Munchs karakteristika såsom forenklede figurer og sorte konturer.

Symboler i værket peger også i en mere dyster retning. Træet midt i billede kan tolkes som ”livets træ”, hvor hullet efter en afsavet gren springer i øjnene. Afsavede grene er et gennemgående motiv hos Munch, og de repræsenterer altid sygdom og død. Samtidig bærer kvinden en hel kurv med æbler, hvilket kunne være en hentydning til omfanget af menneskets syndefald.

Maleri på besøg fra Norge

Vi har fået lov at låne Frugtbarhed af den norske privatejede kunstsamling Canica Kunstsamling. I første omgang bliver værket på SMK frem til foråret 2015, hvor det skal videre til Van-Gogh-museet i Amsterdam

Kunstværket kan opleves i samlingspræsentationen Dansk og Nordisk Kunst 1750-1900, hvor det hænger sammen med to andre Munch-værker. Der er gratis adgang.

Læs mere om ”Dansk og Nordisk Kunst 1750-1900”

Kom med på Munch-omvisning

Hvis du vil vide mere om maleriet eller Munch, kan du tage med på en omvisning dedikeret til den norske maler. Der er gratis entré.

Læs om omvisningen Munch og symbolismen 17. november kl 14
Læs om omvisningen Munch og symbolismen 24. november kl 14

  • Af:
  • 6.nov.2013
Senest opdateret: 18.maj.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo