Nyheder
Nam June Paik, Søren Kierkegaard Robot, 1996

© I udstillingen FRIHED! kan du blandt andet møde en kæmpe Søren Kierkegaard-robot konstrueret af gamle TV-apparater. Nam June Paik, Søren Kierkegaard Robot, 1996. Foto: Frida Gregersen

Udstilling | For børn | 3.jul.2013

Ny børneudstilling: FRIHED!

Hvad er frihed egentlig, hvor kommer den fra, og kan man få for meget af den? Statens Museum for Kunst slår dørene op for en børneudstilling om frihedens mange former og udtryk. Med udgangspunkt i Søren Kierkegaards filosofi og en række markante kunstværker inviterer vi børn og voksne til at diskutere begrebet frihed.

6. september 2013 – 3. august 2014
Entré: Gratis

Frihed og filosofi
Udstillingen FRIHED! markerer Søren Kierkegaards 200 års fødselsdag ved at puste nyt liv i filosoffens idéer om frihed. Den danske filosof var faktisk ikke en ubetinget fortaler for frihed. Han hyldede for eksempel enevældet og var modstander af demokrati.  På den anden side var Kierkegaard også en slags frihedskæmper. Han mente, at mennesket bør gøre sig fri af konventioner og være frie til at vælge sig selv.  Med kunst og filosofiske spørgsmål undersøger udstillingen begrebet frihed og spørger: Hvad er frihed for dig?

Søren Kierkegaard-robot, firkløvere og en blender med fisk
Fælles for Kierkegaard og de udstillede kunstnere er, at de ikke giver klare svar på, hvad frihed er, men skaber undren og refleksion. Et af udstillingens hovedværker er den koreansk-amerikanske kunstner Nam June Paiks kunstværk Søren Kierkegaard robot.  Den tre meter høje robot er skabt af gamle radio- og TV apparater, men Kierkegaards karakteristika – paraplyen – afslører, at der er tale om den gamle filosof.

Oplev også den danske kunstner Nikolaj Reckes videokunstværk Looking for 4-leaf clovers . Videokunstværket projicerer optagelser af en flaskegrøn kløvermark direkte på gulvet. Fordyb dig i kunstværket eller gå på jagt efter firkløvere.

Udstillingen byder også på Marco Evaristtis berømte blender med spillevende fisk. Evaristti vakte stor opsigt, da han udstillede kunstværket på Trapholt i 2000 og gav publikum valget om de ville tænde blenderen. Et valg, der har konsekvenser - lige meget, hvad man vælger. Vælger du at trykke på knappen?

En udstilling lavet i samarbejde med børn
FRIHED! er en udstilling lavet på baggrund af et samarbejde med over 100 børn, som har tegnet og skrevet om frihed og ufrihed. Børnenes bidrag har dannet afsæt for valget af kunstværker og udstillingsrummenes design. For eksempel har samarbejdet inspireret til at skabe nogle store gynger midt i udstillingen, der giver lyde fra sig, når man gynger.

Læs mere om udstillingen her.

For yderligere oplysninger:

Anne Oates
Kommunikationsmedarbejder
E anne.oates_@_smk.dk
T: 2552 7197

Astrid Boye Wiik
Kommunikationsmedarbejder
E astridboye.wiik_@_smk.dk
T +45 25527278

Senest opdateret: 18.maj.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo