Nyheder

Udstilling | Nyt om kunsten | 12.feb.2014

NY UDSTILLING: Asger Jorn - Rastløs Rebel

Folkelig polemiker, succesfuld aktivist og kompleks klatmaler? Asger Jorn er en af de helt store i dansk kunst, måske netop takket være de mange paradokser i sit liv og sin kunst. Statens Museum for Kunst markerer 100-året for Jorns fødsel med en stor udstilling til foråret. Med godt 200 værker præsenterer udstillingen de mange facetter af Jorns vidtrækkende livsværk og tegner et opdateret billede af en kunstner, hvis eksperimenterende livtag med kunsten og verden stadig fremstår friskt og flabet. Udstillingen er tilrettelagt i nært samarbejde med Museum Jorn, som samtidig viser en stor udstilling om Jorns internationale forbindelser og inspirationskilder.

ASGER JORN - RASTLØS REBEL
28. februar - 15. juni 2014

PRESSEFOTOS
kan downloades her.

"GO TO HELL WITH YOUR MONEY BASTARD"
Sådan indleder Asger Jorn sit telegram til Harry F. Guggenheim i 1964 kort efter nyheden om, at han har vundet en af Guggenheim Foundations prestigefyldte priser. En sjov, men ikke ubetydelig anekdote, som i dag står i ironisk kontrast til, at Jorn er blandt de danske kunstnere, der har opnået de højeste salgspriser på det internationale kunstmarked. Vigtigere endnu vidner udsagnet om den utæmmelige fandenivoldskhed, som er uløseligt forbundet med hele Jorns kunstneriske produktion – vel at mærke en radikalitet, som gennem mange år har stået i skyggen af andre fortællinger om den danske kunstner.

Den glemte Jorn
Den store jubilæumsudstilling på SMK bygger på flere års forskning og har som mål at lægge et nyt spor i fortællingen om Jorn. Hvor tidligere præsentationer oftest har haft et ensidigt fokus på Jorns maleriske virke, viser udstillingen på SMK Jorns umådelige mangel på mådehold, når det gælder hans kunstneriske nysgerrighed og lyst til at blande sig i alt fra politik og videnskabelige teorier til arkæologi, arkitektur og kønsdebat. Og hvor Jorn traditionelt fremstilles som en modernistisk maler fra samme skole som andre af tidens spontant abstrakte malere, peger jubilæumsudstillingen på en kunstner, der giver sin helt egen vinkel på tingene og derfor er svær at sætte på formel. En kunstner i konstant dialog med sin omverden og som hele tiden genopfinder sit eget sprog, om det så er på lærred, på papir, i ler eller i hans utallige kritiske refleksioner på skrift. Ikke mindst retter udstillingen et fornyet fokus på den radikalitet og politiske og sociale aktivisme, der gennemsyrer hele Jorns livsværk. Den måske mest betydningsfulde danske kunstner i det 20. århundrede er alt andet end salonfæhig og nice!

Jorn total
Med omkring 200 værker samler udstillingen et righoldigt udvalg af Jorns malerier, skulpturer, tegninger, grafik, keramik og teoretiske tekster. Absolutte hovedværker såvel som sjældent sete værker fra privatsamlinger, der tilsammen viser Jorns arbejde fra de tidlige år til den sene produktion: fra ungdommens politiske vækkelse i klare figurative former over frigørelsen af farve og form i CoBrA-tiden til de tiltagende avantgardistiske eksperimenter, der når et højdepunkt med Situationistisk Internationale og Jorns eget Skandinavisk Institut for Sammenlignende Vandalisme. Fra start til slut kommenteres kunsten af arkivmateriale og en varierende scenografi, der er med til at give et helstøbt billede af en kunstner i konstant bevægelse.

Museum Jorn og SMK
I tæt samarbejde med Museum Jorn har SMK planlagt den store fejring i anledning af 100-året for Asger Jorns fødsel. De to museer har i en årrække gået hånd i hånd om at skyde Jorn-året i gang med to udstillinger, der kompletterer hinanden på bedste vis. Museet i Silkeborg viser samtidig den store udstilling "Expo Jorn - kunst er fest", som er en rejse gennem de forskellige tematikker, Jorn undersøger i sine værker afhængigt af de skiftende kunstneriske inspirationer og samarbejdsrelationer. Udover en lang række af Jorns egne værker præsenterer udstillingen banebrydende kunstnere, som fx Kandinsky og Picasso, hvis principper om form og indhold inspirerede Jorns arbejde, i takt med at han fandt sin egen unikke udtryksform.

Fælles bogudgivelser
I forbindelse med udstillingerne udgiver Museum Jorn og Statens Museum for Kunst to bøger, der gennem den nyeste forskning giver overblik og indblik i Jorns mangfoldige livsværk og mange inspirationskilder. Bøgerne kan købes hver for sig eller samlet i kassette til kampagnepris.

Udstillingen er støttet af Augustinus Fonden, samt Ny Carlsbergfondet, C.L. Davids Fond og Samling, 15. Juni Fonden, Konsul George Jorck og Hustru Emma Jorck's Fond, Beckett-Fonden, Novo Nordisk Fonden, Toyota-Fonden, Gangstedfonden og Kulturstyrelsen.

Læs mere om udstillingen her.

For yderligere oplysninger:

Presseansvarlig
Jakob Fibiger Andreasen
E jakob.fibiger@smk.dk
T +45 2552 7203
M +45 2961 6949

Museumsinspektør
Dorthe Aagesen
E dorthe.aagesen@smk.dk
T +45 2552 7214

  • Af:
  • 12.feb.2014
Senest opdateret: 19.jun.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo