Nyheder

Nyt om kunsten | Bag om | 17.apr.2014

Udforsk 10 års detektivarbejde i nyt katalog

Efter ti års detektivarbejde afsløres hele SMK's samling af romerske tegninger i nyt katalog fra Forskningscentret for Tegnekunst.

Det har været en lang rejse gennem Den Kongelige Kobberstiksamlings 245.000 værker på papir for at kortlægge den enorme samling af ældre romerske tegninger. Forskningscentret for Tegnekunst har i ti år været på detektivarbejde for at datere, identificere og historisk behandle de sjældent sete mestertegninger.

Det har været et møjsommeligt arbejde, da mange af tegningerne er skitser til færdige værker. De har derfor ikke været signeret af kunstneren. Arbejdet har derfor krævet både connaisseurship og tekniske undersøgelser for at finde frem til den rette ophavsmand.

Smugkig i Abildgaards private samling
I jagten på at spore hver enkel tegning tilbage i historien er også tidligere ukendte sammenhænge blevet afsløret.

Det har vist sig, at blandt andet den danske kunstner Nicolai Abildgaards inspiration har ligget i de lystætte æsker, hvor tegningerne til daglig befinder sig. Nogle af tegningerne stammer nemlig fra Abildgaards egen samling af ældre udenlandske værker, som inspirerede ham til sine egne kompositioner.

Udforsk Abildgaards værker i udstillingen Dansk og Nordisk Kunst 1750-1900

En rejse tilbage i tiden
Til daglig befinder Kobberstiksamlingens romerske tegninger sig i lystætte æsker i SMK's magasiner. Kun få af værkerne har tidligere været vist i offentligheden. Med bogens afsløringer af 10 års undersøgelser af de romerske mestertegninger får interesserede nu mulighed for hjemme i stuen at få nyt indblik i tiden, hvor pavens by var Europas ubestridte kunstcenter.

I det nye katalog, Roman Drawings before 1800, kan du gå op opdagelse i 225 tegninger af ca. 100 forskellige kunstnere, der levede og arbejdede i Rom i perioden 1500-1800.


Kataloget Roman Drawings before 1800 kan købes i museets boghandel

Senest opdateret: 18.nov.2014
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo