Nyheder
Per Inge Bjørlo, Intravenøs, 2011. Foto: Galleri Bo Bjerggaard

© Per Inge Bjørlo, Intravenøs, 2011. Foto: Galleri Bo Bjerggaard

Nyt om kunsten | 17.sep.2012

Nyt kunstværk til SMK

Nørgaard på Strøget har netop skænket et væsentligt kunstværk af en af Norges førende samtidskunstnere, Per Inge Bjørlo. Allerede fra i morgen vil du blive mødt af Bjørlos store skulptur i forhallen.

Per Inge Bjørlo (f. 1952) regnes for en af Norges mest betydningsfulde, nulevende kunstnere, og SMK kan nu, takket være en generøs donation fra Nørgaard på Strøget, præsentere et af kunstnerens hovedværker.


Eksistentielle former

Per Inge Bjørlo debuterede på den norske kunstscene som en del af den nyekspressionistiske bevægelse i 1980'erne. Hvor denne strømning i Danmark, ikke mindst blandt De Unge Vilde, tog et mere konceptuelt og til tider ironisk afsæt, var udgangspunktet for Bjørlo og hans samtidige norske kollegaer anderledes. Bjørlos værker er således præget af eksistentiel alvor, som koges ned i rene former og et ekspressivt materialebrug.


Donationen

Angst og utryghed synes at være tilbagevendende, menneskelige grundvilkår, som Bjørlo bearbejder og billedliggør. Det gælder også for skulpturen Intravenøs fra 2011, som opsummerer flere sider af kunstnerens mangeårige produktion. Blødt møder hårdt i skulpturen, hvor sammenknyttede, kulørte stofstykker forbinder to blytunge saturn-former. De runde hjørner i rustfrit stål er omkranset af kantede gevækster, der mest af alt minder om partisansøm, og som giver skulpturen en overraskende, måske endda lettere faretruende bevægelse ud i rummet.


Flankeret af Bjørn Nørgaard

Når donationen tager plads i forhallen på SMK, er det i selskab med en skulpturserie af Bjørn Nørgaard. Fire af de i alt otte skulpturer af Nørgaard blev ligeledes doneret af Nørgaard på Strøget i forlængelse af udstillingen Bjørn Nørgaard. Re-modelling the World i 2010.


Om Per Inge Bjørlo

Per Inge Bjørlo er uddannet ved Bergen Kunsthåndverksskole (1974-77) og Statens Kunstakademi i Oslo (1977-81). Hans værker kendetegner sig ofte ved en nysgerrig udforskning af forskellige materialer, ligesom han tilsyneladende ubesværet prøver kræfter med både maleri, tegning, grafik og skulptur. Gennem årene har Bjørlo udstillet en lang række steder i verden, ligesom han er repræsenteret på flere prominente kunstmuseer, bl.a. på Tate Modern i London og Metropolitan Museum of Art i New York.

  • Af:
  • 17.sep.2012
Senest opdateret: 19.jun.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo