Nyheder
Christoffer Wilhelm Eckersberg, En sejllads til Charlottenlund, 1824.

Christoffer Wilhelm Eckersberg, En sejllads til Charlottenlund, 1824.

Nyt om kunsten | 4.mar.2013

Nyt maleri af Eckersberg

SMK har netop købt et bemærkelsesværdigt maleri af Christoffer Wilhelm Eckersberg. Maleriet kan allerede nu ses i sal 217C.

SMK ejer den mest omfattende og betydelige samling af Eckersbergs kunst i verden. De fleste sider af hans livsværk er derfor belyst med de værker, museet allerede ejer. Så når museet forøger samlingen af Eckersberg, sker det kun, når helt ekstraordinært gode og væsentlige værker dukker op på kunstmarkedet. Et sådan værk er maleriet En sejlads til Charlottenlund, som SMK købte på Bruun Rasmussen Kunstauktioner i sidste uge. Maleriet er udstillet i sal 217C.

Et mesterværk fra guldalderen

En sejllads til Charlottenlund er et af de mest vellykkede og raffinerede af Eckersbergs malerier. Han malede flere marinemalerier og eksperimenterede med forskellige virkemidler i malerierne. Nogle gange betragtede han skibene fra land og dermed på lang afstand, mens han andre gange så dem fra en tænkt, ideel position midt ude i havet. I En sejllads til Charlottenlund har han givet sit motiv en rund indramning, som var det observeret gennem en kikkert. Et yderst originalt greb, der i høj grad er med til at gøre maleriet til noget særligt i Eckersbergs produktion.

Om Eckersberg

Eckersberg kaldes "dansk malerkunsts fader", hvilket måske er en tilsnigelse. Men han er utvivlsomt den danske kunstner, der tidligst har dannet skole og har sat det største aftryk på dansk kunst. Han har inspireret efterfølgende generationer af kunstnere, og hans elever talte nogle af 1800-tallets bedste danske kunstnere, blandt andre Christen Købke, Martinus Rørbye, Wilhelm Bendz og Constantin Hansen. Han betragtes derfor som dansk guldalderkunsts uomgængelige hovedperson.

International interesse

Den internationale interesse for Eckersberg vokser. I 2003 viste National Gallery of Art i Washington en stor soloudstilling om den danske kunstner sammen med SMK, og for nylig har museet indgået i et samarbejde med Louvre om en udstilling i Paris til efteråret 2015. Udstillingen vises efterfølgende i Sølvgade i foråret 2016 og bliver den første store Eckersberg-udstilling i Danmark siden 1983.

Læs om Christoffer Wilhelm Eckersberg i Kunsthistorier

Læs pressemeddelelsen

  • Af:
  • 4.mar.2013
Senest opdateret: 19.apr.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo