Nyheder
Vilhelm Hammershøi, Interiør. Kunstigt Lys, 1909.

Vilhelm Hammershøi, Interiør. Kunstigt Lys, 1909.

Nyt om kunsten | 20.sep.2012

Nyt maleri af Hammershøi

SMK har netop erhvervet et nyt maleri af Hammershøi. Museet ejer den største samling af Vilhelm Hammershøis kunst i verden. Den samling er nu blevet udvidet med maleriet Interiør. Kunstigt Lys .

Interiørbillederne udgør den største og vigtigste del af Hammershøis livsværk. Men i stort set alle malerierne har han skildret en stille stue, der er klart oplyst af fint dagslys, og hvor hjemmet synes at danne ramme om en isoleret kvindes uforstyrrede privatliv.

En følelse af fravær

I denne sammenhæng skiller maleriet Interiør. Kunstigt lys fra 1909 sig markant ud. Ikke alene er der tale om et afteninteriør, og der er ingen mennesker til stede, men al fokus er lagt på en meget speciel opstilling af møbler omkring et rundt bord med to tændte stearinlys. Den meget specielle opstilling af møblerne gør fraværet af mennesker på billedet meget udtalt. Hammershøi har helt ophævet møblernes sociale funktion, nemlig at danne ramme om menneskeligt samvær. Uden mennesker mister disse møbler nærmest deres iboende mening. Den stærke følelse af fravær, som Hammershøi ofte fremkalder i sine billeder, bliver derfor endnu mere udtalt i dette maleri.

Kunsten som et spejl af virkeligheden?

Tusmørket i rummet gør maleriet mere anelsesfuldt, end man sædvanligvis ser hos Hammershøi. Han har ydermere eksperimenteret med et virkemiddel, som han benyttede i flere sene malerier: Han har ladet motivet indramme af en oval form, som om det var betragtet i et spejl. Måske er det tænkt som en hentydning til den traditionelle opfattelse af kunsten som et spejl af virkeligheden.

Et enestående maleri

Maleriet er enestående blandt Hammershøis værker, og det er derfor et vigtigt supplement til SMKs samling.

Erhvervelsen af maleriet er blevet mulig med hjælp fra Augustinus Fonden

Maleriet kan opleves i Dansk og Nordisk Kunst 1750-1900 fra 16. oktober 2012.

Vil du vide mere om Hammershøi

  • Af:
  • 20.sep.2012
Senest opdateret: 19.jun.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo