Nyheder

© Foto: Shah Zaman Bloch

Udstilling | For børn | Nyt om kunsten | 23.sep.2016

Oplev to verdener som én

Hypnotiserende mønstre, tusindvis af broderisting, minutiøse penselstrøg og en hær af stikkende nåle. I efteråret inviterer SMK børn og familier til at udforske, hvad der sker, når forskellige verdener mødes og smelter sammen i en ny udstillling.

På den ene side et smukt ornamenteret tæppe. På den anden side en overflade med tusindvis af sylespidse nåle. Fra 7. oktober kan børn og familier gå på opdagelse i den pakistanske billedkunstner Aisha Khalids hypnotiserende univers i en ny udstilling skabt specielt til SMK. Inspireret af sufisme, den islamiske mystik, stiller hun skarpt på kvinderoller, identitetsskabelse, magtstrukturer og vestlige forestillinger om Pakistan.

Burkaklædte skikkelser og dragelignende figurer
Midt i udstillingen hænger værket Two Worlds as One – to gigantiske, vævede tæpper. På den ene side fremstår de som luksuriøse tæpper spækket med smukke gyldne og sølvlignende mønstre – og går du helt tæt på, kommer små mænd, fugle, træer og dragelignende figurer til syne.

Bevæger du dig rundt om tæpperne, vil du dog blive klar over, at alt i verden har flere sider. At den diametrale modsætning kan lure lige under overfladen. At det uhyggelige kan dukke op i trygge, velkendte omgivelser. På bagsiden af tæpperne står nemlig en hær af sylespidse nåle.

I udstillingen kan børn og familier også udforske en række malerier, som umiddelbart ligner mønstre, der fortsætter i det uendelige, gengivet med digital korrekthed. Men hvis du stopper op og kigger lidt nærmere, vil du opdage, at der i de detaljerede ornamentale mønstre gemmer sig forskellige variationer af kamuflerede burkaklædte skikkelser og huller, der leder ind til en anden verden.

Aisha Khalid


Aisha Khalid er uddannet miniaturemaler på kunstakademiet og er i dag en af Pakistans førende samtidskunstnere. Khalid
er en del af den første generation, der siden begyndelsen af 1990'erne har udfordret det flere tusind år gamle miniaturemaleri.

I modsætning til fortidens miniaturemalere, der blev oplært i til perfektion at gengive kongelige og mytiske motiver, udfordrer 'neo-miniaturens' første generation miniaturemaleriets formsprog i både skala, symbolik og brug af materialer og farver samt ved at kommentere på aktuelle politiske og sociale temaer.

For både børn og voksne
Der er mange veje ind i Khalids kunst – og mange verdener – der udfolder sig i den pakistanske kunstners hypnotiserende og præcist udførte værker. Ved at udfordre det flere tusind år gamle miniaturemaleri skaber Khalid værker, der er fyldt med historier for både store og små.

Omgivet af mønstre, der får det til at flimre for øjnene, tusindvis af broderisting og stikkende nåle, kan børn og deres voksne udforske modsætninger, og hvordan verden ser ud, når man danser eller snurrer rundt om sig selv og bliver rundtosset. For de større børn og voksne kan Khalids værker kickstarte samtaler om sprog, identitet og temaer som krig og terror. Om hvem vi er, og hvordan vi definerer hinanden.


Oplev To verdener som én fra 7. oktober 2106 til 19. februar 2017.


Udstillingen er en del af Images 16
logoimages.png (134×45)

Flere nyheder?
Tilmeld dig SMK's nyhedsbrev, så holder vi dig opdateret om nye udstillinger, arrangementer og særtilbud.

Senest opdateret: 18.maj.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo