Nyheder

Caspar David Friedrich. To mænd, der betragter månen, ca. 1835. Lån fra Galerie Hans, Hamburg.

Nyt om kunsten | 1.jun.2012

Sidste chance! Oplev Friedrich på SMK

Caspar David Friedrich (1774-1840) betragtes som en af de mest betydningsfulde tyske landskabsmalere fra den romantiske epoke. Så gå ikke glip af den unikke chance for at opleve fire af hans malerier på SMK, inden de sendes retur til Galerie Hans i Hamburg den 6. juni 2012.

Tysk visit i samlingerne
I samlingspræsentationen Dansk og Nordisk Kunst 1750-1900 vises fire af Friedrichs værker heriblandt et af hans mest kendte motiver; To mænd, der betragter månen, ca. 1835.

Læs mere om Dansk og Nordisk Kunst 1750-1900

Friedrich og Danmark
Friedrich var i årene 1794-98 elev på Kunstakademiet i København, hvor han i særlig grad blev påvirket af Jens Juels landskabsmalerier. Da han efterfølgende bosatte sig i Dresden vedligeholdt han forbindelsen til den danske kunstverden, ikke mindst takket være sit nære venskab med den norske maler J.C. Dahl, der var ven med flere danske kunstnere, og som næsten hvert år udstillede på Charlottenborg.

Jagten på Friedrich
Selv om Friedrichs stil skilte sig markant ud fra tidens herskende retning i dansk kunst, blev han i sin levetid også beundret i Danmark. Flere danske kunstsamlere ejede værker af ham, og Christian den 8. havde et par af kunstnerens måneskinsmalerier i sin private samling. De er dog siden sporløst forsvundet.

SMK har i årevis arbejdet på at erhverve et maleri af Friedrich, men de svimlende priser på det internationale kunstmarked har indtil videre været en forhindring. Den Kongelige Kobberstiksamling rummer dog en fin samling af Friedrichs tegninger, hvoraf et udvalg vises side om side med de fire indlånte malerier i Dansk og Nordisk Kunst 1750-1900.

Skynd dig, hvis du vil have et glimt af Friedrich, inden han bliver sendt mod syden.

Læs mere om Friedrichs visit på Statens Museum for Kunst

  • Af:
  • 1.jun.2012
Senest opdateret: 19.apr.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo