Nyheder

Kinesiske Qi Zhang fortæller SMK Fridays-gæster om Købkes Udsigt fra Dosseringen ved Sortedamssøen mod Nørrebro fra 1838. Foto: Ida Høyrup / SMK Foto

Bag om | Nyt om kunsten | Det sker | 18.maj.2016

SMK ansætter udenlandske borgere

I april ansatte SMK seks nye projektmedarbejdere, der ikke har dansk som modersmål. Med ansættelserne "rykker SMK grænserne for, hvad et museum er og kan," siger direktør på SMK, Mikkel Bogh.

Tirsdag 26. april havde seks nye, internationale projektmedarbejdere første arbejdsdag på SMK. Yenny Sarmiento fra Columbia, Alemayehu Masresha fra Etiopien, Enes Fatih Doğan fra Tyrkiet, Ionela Prodan fra Rumænien, Qi Zhang fra Kina og Aisha Mothair fra Pakistan er ansat til at hjælpe museet med, hvordan man kan se på kunsten med internationale blikke, og hvordan man kan gøre SMK relevant på andre og flere måder end i dag. Samtidig har ansættelserne til formål at forbedre medarbejdernes danskkundskaber og lette vejen til det danske arbejdsmarked. 

”Jeg lærer en dansk arbejdsplads og den danske kultur at kende. Jeg taler mere på dansk og lærer om kunst. Det er en fantastisk erfaring at få. Jeg håber, mit arbejde her på museet kan hjælpe mig til at få et fast job i Danmark”, fortæller Yenny Sarmiento.

Bedre vilkår på det danske arbejdsmarked


Projektansættelserne bygger på gode erfaringer fra et pilotprojekt fra 2013, hvor SMK indledte et samarbejde med en række sprogskoler. Samarbejdet består i dag af et ansættelsesprogram og tre undervisningsforløb. I 2015 vandt SMK Den Europæiske Sprogpris for programmerne.

Evalueringer og følgeforskning af projektet har vist, at museet og kunsten danner en relevant og effektiv ramme for styrkelse af især sproglæring, beskæftigelse og integration. De foreløbige erfaringer fra de igangværende ansættelser er også gode.

Skubber til grænserne
”Med det her projekt rykker SMK grænserne for, hvad et museum er og kan. Vores nye medarbejdere bidrager med deres internationale baggrund til at udvikle museet. Samtidig får de arbejdserfaring, styrkede sprogkompetencer og selvfølgelig løn. Det er en god og spændende aftale for alle parter,” siger museets direktør Mikkel Bogh.

Få et nyt blik på kunsten
Helt konkret skal projektmedarbejderne løse forskellige formidlingsopgaver og planlægge offentlige omvisninger om de kunstværker, der interesserer dem.

Lørdag 4. juni kan du komme med, når de eller museets omvisere afholder omvisningerne. Hele sommeren vil du også kunne få et anderledes blik på kunsten, for projektmedarbejdernes arbejde kommer også til at indgå i museets faste program.

Tilmeld dig SMK's nyhedsbrev eller hold dig opdateret om de kommende omvisninger via kalenderen

De seks nye medarbejdere er ansat frem til juni. Planen er, at mellem 20 og 30 herboende udlændinge skal ansættes i lignende stillinger i 2016.

Projektet er en del af Images 16

Senest opdateret: 19.jun.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo