Nyheder

3D-billede af Diskoskasteren

Det sker | Nyt om kunsten | 31.okt.2016

Statens Museum for Kunst frigiver skulpturer

Statens Museum for Kunsts samling tæller tusindvis af gipsafstøbninger af alt fra helte og gudinder til krigere og atleter. 11. november præsenterer SMK en række af de mest markante figurer fra Den Kongelige Afstøbningssamling i form af 3D-billeder og inviterer brugere til at genbruge, dele og remixe de digitale afstøbninger.

En del af SMK²

Projektet 'Digitale afstøbninger' er en del af SMK² – en række eksperimenter, hvor SMK sammen med kunstnere, forfattere og andre fagligheder sætter museets samlinger i spil på nye måder for at give dig overraskende og anderledes kunstoplevelser.

Som en del af SMK² har kunstnere tidligere skabt audioguides, performative omvisninger, særophængninger og guides med personlige værktekster.

Gennem de seneste år har SMK opgivet rettighederne til og gjort 2D-fotooptagelser af flere end 25.000 værker frit tilgængelige via smk.dk. Det betyder, at de må deles, remixes og genbruges frit. Nu går SMK skridtet videre fra to dimensioner til tre.

Hovedværker og et ukendt hoved
Under overskriften SMK² frigiver SMK 3D-billeder af seks udvalgte gipsfigurer fra Den Kongelige Afstøbningssamling. Værker, der betragtes som hovedværker i den vestlige kunsthistorie. Fra nu kan skoleelever, studerende, kunstnere, designere og andre interesserede frit downloade fx Apollon, musikkens gud og beskytteren mod det onde, Diskoskasteren i bevægelse og stadig perfekt balance, den afklædte Venus, kærlighedens gudinde, og Spydbæreren, den muskuløse, kampklare soldat.

Foruden de seks hovedværker frigives et 3D-billede af en syvende gipsafstøbning: Busten Memnon fra Etiopien. Busten er udvalgt, 3D-scannet og frigives i samarbejde med Living Archives Research Project ved Institutionen för Konst, Kultur och Kommunikation, Malmø Universitet.

Ved at tilføje denne afstøbning peger Living Archives på den eurocentriske kunstkanon, som Den Kongelige Afstøbningssamling er skabt efter. For den hvide buste, der viser hovedet af en mand af afrikansk afstamning, understreger og gør det ekstra tydeligt, at gipsafstøbningerne er et udtryk for den vestlige mands blik på verden. 

Brug kunsten

De syv 3D-billeder gives fri til alt fra deling, kreativ genbrug og remix til animation og 3D-printning. I for eksempel standardprogrammet Billedfremviser på Mac-computere og i Adobe Photoshop kan figurerne vendes og drejes og i eksempelvis programmet Blender, der kan downloades gratis, kan figurerne omformes og animeres.

Billederne bærer en Public Domain-licens, hvilket betyder, at man kan bruge dem til det, man har lyst til – også til kommercielle formål og uden at spørge museet eller andre om lov. Ved brug af billederne er det dog god skik at kreditere, at billederne stammer fra SMK's samling, så andre også kan finde de frigivne billeder og det oprindelige værk. SMK vil gerne se brugernes kreationer og modtager derfor gerne tips via web_@_smk.dk.

Download 3D-billederne
Download informationer om de syv skulpturer

Oplev afstøbningerne i Augmentet Reality. 
3D-billederne præsenteres i forbindelse med SMK Fridays: Dead or Alive 11. november, hvor der også vil være en talk om projektet og mulighed for at se afstøbningerne komme til syne gennem Augmentet Reality. Læs mere om SMK Fridays: Dead or Alive 11. november

Lær at bruge 3D-billederne
SMK afholder i efteråret to workshops, hvor interesserede kan prøve at arbejde med 3D-billederne.

Læs mere om workshoppen 1. december kl. 14-17
Læs mere om workshoppen 2. december kl. 14-17

Download pressefotos

Projektet Digitale afstøbninger er støttet af Bikuben Fonden

Senest opdateret: 12.jul.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo