Nyheder

©

Udstilling | Nyt om kunsten | Det sker | 15.dec.2010

Statens Museum for Kunst i 2011

Henri de Toulouse-Lautrec, nye præsentationer af Danmarks største kunstsamling og træsnit fra Dürer til Tal R, er nogle af udstillinger det næste år på Statens Museum for Kunst.

Danmarks største kunstsamling i tre etaper
Museets omfattende samlinger af kunst bliver over det næste halvandet år præsenteret i tre etaper. Den 28. maj 2011 åbner "Dansk og Nordisk Kunst 1750-1900". Den 26. november 2011 følger "Europæisk Kunst 1300-1800". Som det sidste åbner "Dansk og International Kunst efter 1900" i foråret 2012. Der er tale om kunsthistoriske nytolkninger af samlingerne og en opdatering af museets formidling med nye analoge og digitale tilbud. Det ca. 6.700 m² store udstillingsareal bliver renoveret, og de samlede præsentationer af samlingerne viser omkring 1500 kunstværker. De tre nye præsentationer vil fremstå som selvstændige sektioner med mere eller mindre adskilte profiler - som tre museer i ét, der udnytter de enkelte samlingsområders særlige karakter og potentiale.

De nye præsentationer af samlingerne et støttet af A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal og Det Obelske Familiefond.

Dansk og Nordisk Kunst 1750-1900
Fra 28. maj 2011
Fra dansk malerkunsts fødsel over de kendte guldaldermalere til den gryende modernisme viser præsentationen de store træk i dansk og nordisk kunst gennem 150 år. Præsentationen er kronologisk opbygget med nedslag, der udfolder enkeltstående kunstnere af særlig betydning, ligesom der rettes fokus på både aktualiserende temaer og de mere glemte sider i den danske kunsthistorie.

Europæisk Kunst 1300-1800
Fra 26. november 2011

Den ældste del af museets samling udgøres af vesteuropæisk billedkunst med tyngdepunkter inden for hollandsk, flamsk, italiensk, fransk og tysk kunst. Dens egenart og store spand i tid – fra sengotik til rokoko – kommer til udtryk i præsentationen gennem et kronologisk greb. Med værker af bl.a. Mantegna, Tizian, Cranach, El Greco, Rubens og Rembrandt vil denne præsentation synliggøre oprindelsen i de kongelige samlinger og fremhæve diversiteten i de kunstneriske udtryk i maleri, skulptur, papirkunst og miniaturer.

Træsnit
Fra Dürer til Tal R
Den Kongelige Kobberstiksamling
16. april - 21. august 2011

Med hovedværker fra middelalderen til i dag, fra Dürer, Cranach, Tizian over Gauguin, Kandinsky, Nolde og Jorn til helt nye værker af Tal R, giver udstillingen en omfattende indføring træsnittets teknik og mange funktioner igennem historien. Det er et medie, der lagde én af grundstenene til vores tids informationssamfund, og som trods den hæsblæsende udvikling af nye medier har overlevet og stadig tiltrækker kunstneriske eksperimenter.
Læs mere

Kobberstiksamlingens udstillinger er støttet af Oak Foundation Denmark.

 

Toulouse-Lautrec
Den menneskelige komedie
Den Kongelige Kobberstiksamling
17. september 2011 - 19. februar 2012

Efterårets store udstilling om Henri de Toulouse-Lautrec (1864-1901) breder sig ud og indbefatter udover tegninger og grafiske værker også et udvalg af kunstnerens malerier og plakater bl.a. med en række prominente lån fra udenlandske samlinger. Udstillingen tegner et skarpt fokuseret billede af kunstneren med adelige aner, der som barn blev krøbling, og som på skelsættende vis, blev en af de ypperste kronikører af det parisiske storbyliv. Med en nyskabende visuel stil skildrede Toulouse-Lautrec teatre, cirkus, bordeller, caféer og dansehaller – en verden, hvor storbyens aktører sætter begæret i spil uanset køn og klasse.
Læs mere

Kobberstiksamlingens udstillinger er støttet af Oak Foundation Denmark.

x-rummet

Også i 2011 vil x-rummet danne rammen om to udstillinger med projekter af unge toneangivende kunstnere, der skaber værker specielt til museet. x-rummet har som ambition, at præsentere et dansk publikum for fremadstormende danske kunstnere, som endnu ikke har været vist i større format i Danmark og at introducere betydelige udenlandske kunstnere på den danske scene

Nykredit er hovedsponsor for x-rummet.

For yderligere oplysninger:
Jakob Fibiger Andreasen
Presseansvarlig
jakob.fibiger@smk.dk
T  +45 3374 8474
M +45 2961 6949

Peter Kirkhoff Eriksen
PR-medarbejder
E peterkirkhoff.eriksen@smk.dk
T +45 3374 8423
M +45 2559 7807

  • Af:
  • 15.dec.2010
Senest opdateret: 19.apr.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo