Nyheder

Det sker | Udstilling | Nyt om kunsten | 19.dec.2016

Udstillinger på SMK i 2017

I 2017 stiller SMK skarpt på blandt andet geishaer, kongelige portrætter og eksperimenterende samtidskunst.

Albert Edelfelt, Virginie, 1883.
Arla Cederberg Collection, Joensuu Art Museum, foto: Hyttinen, Kari

Japanomania i Norden 1875-1918

Udstillingsperiode: 19. januar – 23. april 2017

Det sneklædte Fuji-bjerg, blomstrende kirsebærtræer og "den store bølge". I anden halvdel af 1800-tallet bølger en begejstring for alt japansk hen over den vestlige verden – en japanomania. Fra januar viser en stor udstilling på SMK, hvordan nordisk billedkunst forandrer sig, da Japan rammer Europa.

Påvirkningen fra Japan var især stor for kunstnere som Claude Monet, Edvard Munch, Van Gogh, Vilhelm Hammershøi, Anna Ancher, Albert Edelfelt og L.A. Ring, der alle er med på udstillingen.

Læs mere om udstillingen


Michel Sittow, Portræt af Christian II (1481-1559), 1514/15

Magt og afmagt. Christian II's billedpolitik

Udstillingsperiode: 15. juni – 10. september 2017

Christian II (1481-1559) er en af Danmarks mest fascinerende konger – og den første danske konge, der for alvor brugte billedkunsten til at promovere sig selv og fremme sine politiske mål. SMK stiller skarpt på, hvordan kongen brugte maleri og grafik som kommunikationsredskaber i sine politiske strategier – både som konge, men også da han var drevet i landflygtighed.

I udstillingen vises værker af blandt andre Albrecht Dürer, Jan Gossart, Michael Sittow og Lucas Cranach den Ældre.

 


X-rummet

Mark Leckey

Udstillingsperiode: 4. maj – 3. september 2017 i x-rummet

I sin kunstneriske praksis arbejder britiske Mark Leckey med alt fra collage, skulptur og installationer til lyd, video og performances. I udstillingen på SMK vises en række nye værker, der er produceret specielt til x-rummet – SMK’s eksperimenterende scene for samtidskunst.

Nairy Baghramian

Udstillingsperiode: November 2017 – marts 2018 i x-rummet

Den iranskfødte kunstner Nairy Baghramian, der skaber skulpturer og installationer i alt fra aluminium og glasfiber til stof, reb og gummi, producerer i efteråret en række nye værker specielt til x-rummet.

Læs mere om x-rummet


© Gillian Wearing, A Real Birmingham Family, 2014, Courtesy Ikon. Foto: Stuart Whipps

Gillian Wearing – En rigtig dansk familie

Udstillingsperiode: 12. oktober 2017 – 7. januar 2018

Hvad er en rigtig dansk familie? Det undersøger den britiske kunstner Gillian Wearing i et nyt projekt. Alle familier har været inviteret til at melde sig til projektet, men kun én familie bliver udvalgt som vinderfamilie, modelleret i fuld størrelse og støbt som en skulptur i bronze.

I efteråret viser SMK en udstilling, der dels dokumenterer hele processen med at finde frem til den ”rigtige” familie, og dels viser nogle af Wearings tidligere værker, der tager afsæt i og skilrer relationelle og identitetsmæssige forhold i både hendes egen og andres familier. 

Læs mere om projektet


Udsnit af Astrid Holm, Rose dækker bord, 1914.

Ufortalte historier

Udstillingsperiode: Maj 2017 – januar 2018

I anledning af 100-året for salget af Dansk Vestindien til USA dykker SMK ned i ufortalte historier fra kolonitiden i Vestindien. Sammen med Det Kongelige Bibliotek og Malmö Universitets forskningsprojekt Living Archives stiller SMK skarpt på de ofte oversete historier om de sorte tjenestefolk og slaver, der arbejdede for danske familier på De Vestindiske Øer.

Med udgangspunkt i arkivmateriale fra Det Kongelige Bibliotek og værker fra SMK's samlinger, undersøger udstillingen, hvordan vores kulturelle hukommelse både former og forandrer vores levede forståelse.


Maibritt Saerens. Foto: Ulrik Jantzen.


Det sker også


9x9x9
• I foråret kan publikum opleve forestillingen 9x9x9, der blander litteratur, billedkunst og scenekunst og forvandler museet til én stor teaterscene.

>> Læs mere om 9x9x9


SMK Fridays
• SMK Fridays vender tilbage 10. februar, 31. marts, 5. maj og 2. juni 2017. Programmet ændrer sig fra gang til gang, men opskriften er altid en god blanding af kunst, musik, art talks, film, fredagsbar og gadekøkken.

Læs mere om SMK Fridays


Omvisninger
• Hver søndag kan både børn og voksne tage med på omvisninger i museets faste udstillinger, hvor vi stiller skarpt på aktuelle temaer.

Læs mere om børne- og voksenomvisninger


SMK²
• Særophængninger, performative omvisninger, personlige værktekster og audioguides. Under overskriften SMK² sætter vi sammen med kunstnere, forfattere og andre fagligheder museets samlinger i spil på nye måder.

Læs mere om SMK²

Senest opdateret: 19.jun.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo