Nyheder

a-d: Tulipa gesneriana; (have-tulipan), virusinficeret, KKSgb2947/40.

Nyt om kunsten | 9.apr.2013

Vind 2 billetter til udstillingen Blomster og Verdenssyn

Konkurrencen er slut. Man deltog i konkurrencen om 2 x 2 billetter til udstillingen ved at svare rigtigt på spørgsmålet om, hvornår verdens første kapitalistiske finanskrise fandt sted. Det rigtige svar var 1637.

Blomsterbøger, prestige og kostbare løg – få historien

Hertug Frederik den 3. fik maleren Hans Simon Holtzbecker til at male blomsterbogen Gottorfer Codex. Det kostbare bogværk skulle give den udenrigspolitisk klemte hertug et omdømme, han ikke kunne få ved at vinde krige. Udenrigspolitisk var han bundet til den danske konge og kunne derfor ikke på egen hånd indlede krige. Gottorfer Codex skildrer de mange kostbare blomster fra hertugens have omkring Gottorp Slot.

De kostbare løg

I den smukke blomsterbog er løgene taget med på malerierne. Løg blev ofte taget med på billederne, fordi de – selvom de ikke er kønne at se på – var kostbare og derfor afbildningsværdige i de smukke, prestigegivende blomsterbøger.

Tulipanmanien

At hertugen var med helt fremme, når det gjaldt smukke og kostbare blomster, ses af de uforholdsmæssigt mange tulipaner i Gottorfer Codex. De viser, at også hertugen var grebet af den nærmest maniske interesse for tulipanen, som mange haveejere i hertugens samtid udviste. Man kaldte det for tulipomani, eller som de kaldte det på tysk Tulpenraserei.

Tulipanen blev kendt i Europa i 1500-tallet. Den blev indført fra Tyrkiet, hvor man var begyndt at dyrke vilde tulipaner, fordi man fandt dem smukke. Tulipanen blev meget hurtigt populær i Europa, hvor man foretrak de tofarvede tulipaner frem for de ensfarvede.

Tulipankrakket

Løgene til de tofarvede tulipaner blev solgt til høje priser. Handlen med tulipanløg i Nederlandene blev et marked for spekulation. Man investerede store beløb i løg, som endnu ikke eksisterede. En "tulipanboble" opstod, og da den brast, stod man med kapitalismens første finanskrise. 

Sidste chance for at deltage i konkurrencen var 30. april. Det rigtige svar var 1637.

  • Af:
  • 9.apr.2013
Senest opdateret: 18.maj.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo