www.smk.dk/besoeg-museet/kalender/

Kalender

Se kommende koncerter, omvisninger, foredrag, og SMK Fridays arrangementer.

Nyhedsbreve

Nyheder fra SMK

Tilmeld dig nyheder fra SMK og vær den første til at høre om nye udstillinger, koncerter, arrangementer og særtilbud.

To eftermiddage i november kan du tage del i Solen skal ikke røre møblerne – en performanceomvisning af kunstner Hannah Heilmann, hvor hun fordøjer sit forhold til kunsthistorien og deler sine håb for og sorger over museets væsen. 

Under overskriften SMK² har SMK invitereret den danske kunstner Hannah Heilmann til at gribe ind i museet og udfordre det vante formidlingsformat: omvisningen. Det har resulteret i Solen skal ikke røre møblerne, en guidet tur, hvor Hannah Heilmann inviterer dig ind i sin ømhed for museet.

En personlig omvisning
Som uddannet kunsthistoriker og tidligere medarbejder på SMK har Hannah Heilmann sine egne historier hengemt i værkerne og stier gennem husets orden.

Kom med, når hun to eftermiddage i november bevæger sig over broer og trapper, gennem museets elskede og forhadte kunstperioder, kravler med indtørrede fisk i plastikforhæng og flygter forbi den modernistiske skyld.

Læs mere om Solen skal ikke røre møblerne onsdag 23. november kl. 17 og søndag 27. november kl.15.


Oplev Lea Porsagers nye særophængning Z WAN, hvor hun udforsker de flerstrengede fortællinger i den græske myte om Leda og Svanen.

I den bagerste sal i udstillingen Dansk og Nordisk Kunst 1750-1900 kan du dykke ned i billedkunstner Lea Porsagers genfortolkning af den græske myte om Leda og Svanen. Leda var i græsk mytologi en kongedatter, der blev besvangret af Zeus i en svanes skikkelse. 

Som en del af SMK² har kunstneren givet tankerne frit spil, været på opdagelse i SMK's magasiner og skabt særophængningen Z WAN.

Svaner, p-piller og en skinnende vandcykel
I udstillingssalen møder du blandt andet tryk med svanemotiver, malerier med garn og fjer, p-piller, vaginalkugler og en enorm skinnende svaneformet vandcykel. Herved undersøger Lea Porsager de flerstrengede fortællinger, der gemmer sig under overfladen i den græske myte. Særligt dvæler hun ved den groteske dimension af myten og ved temaer om forvandlinger, menneske-fugl-krydsninger og sex.

Foruden værker af bl.a. Henri Matisse, Sonja Ferlov Mancoba, Ursula Reuter Christiansen og Joakim Skovgaard kan du også opleve en række nye værker af Lea Porsager, der er skabt særligt til denne ophængning.

Læs mere om særophængningen

Udstillingperiode: 11. november – 1. april 2016.

SMK frigiver 3D-billeder af en række markante gipsskulpturer og inviterer dig til at genbruge, dele og remixe de digitale afstøbninger.

Nu kan skoleelever, studerende, kunstnere, designere og andre interesserede frit downloade fx Apollon, musikkens gud og beskytteren mod det onde, Diskoskasteren i bevægelse og perfekt balance, Venus, kærlighedens gudinde, og Spydbæreren, den kampklare soldat.

Under overskriften SMK² har SMK frigivet 3D-billeder af seks udvalgte gipsfigurer fra Den Kongelige Afstøbningssamling. Værker, der betragtes som hovedværker i den vestlige kunsthistorie.

Foruden de seks hovedværker frigives et 3D-billede af en syvende gipsafstøbning: Busten Memnon fra Etiopien. Busten er udvalgt, 3D-scannet og frigives i samarbejde med Living Archives Research Project.

Brug kunsten
De syv 3D-billeder gives fri til alt fra deling, kreativ genbrug og remix til animation og 3D-printning. I for eksempel standardprogrammet Billedfremviser på Mac-computere og i Adobe Photoshop kan figurerne vendes og drejes og i eksempelvis programmet Blender, der kan downloades gratis, kan figurerne omformes og animeres.

Download 3D-billederne (460 MB)

Christian Falsnaes har skabt en ny – og ganske utraditionel – audioguide, der dirigerer dig gennem performancen Tusind Ansigter.

I en ny – og ret alternativ – audioguide dirigerer kunstneren Christian Falsnaes dig nemlig gennem performancen Tusind Ansigter. Følger du kunstnerens instruktioner, bliver du centrum i værket, som Falsnaes har skabt som en del af SMK².

Sæt dig selv i spil
Prøv at forestille dig, at der strømmer sort maling ud af din højre pegefinger. Prøv så at forestille dig, at museets vægge er et lærred, som du kan male på med malingen, der sprøjter fra din finger – alt imens du går, drejer rundt og løber. 

Gennem seks lydspor bliver du foruden "at male" også instrueret i at udtrykke dig gennem lyd og bevægelse.

I audioguiden bliver du dirigeret til at sætte dig selv i spil i kunsten. Du får faktisk ansvaret for, at performancen Tusind Ansigter bliver opført. For det er, når du udfører instruktionerne i audioguiden, at værket bliver til. Og du skal opføre din version af performancen Tusind Ansigter.

Lån iPod og høretelefoner i Informationen på SMK eller stream audioguiden Tusind Ansigter via guide.smk.dk

Henrik Plenge Jakobsen har udforsket museets afkroge og hentet en række værker frem fra museets magasiner, som du kan opleve på SMK frem til efterårsferien 2016.

Under overskriften TOTAL INSTITUTION inviterede Plenge Jakobsen indenfor til en særudgave af SMK Fridays 29. april 2016, hvor alle museets afkroge blev undersøgt.

Her kunne du tage med på omvisninger i bevaringsafdelingens laboratorier og i museets studiesal og høre forskere, formidlere og omvisere fortælle historier om gemte steder på museet. Aftenen bød også på performances, udkastning af fredagsslik og filmvisninger.

Særophængning
I forbindelse med SMK Fridays hentede Plenge Jakobsen værker frem fra magasinerne og skabte særophængningen Udenfor Curriculum. Midt i udstillingshallen står en gigantisk labyrintisk installation, skabt af Mike Kelley og Paul McCarthy. I udstillingen kan du også opleve andre værker skabt af de to radikale kunstnere samt to værker af Francis Picabia.

Plenge Jakobsens særophængning er første kunstnerintervention i rækken af otte. Se kommende kunstnerinterventioner

Udstillingperiode: 29. april – 23. oktober 2016.

Christian Schmidt-Rasmussen har givet tankerne frit spil på SMK og skabt en række morsomme og dybt personlige værktekster.

Rundt omkring på SMK finder du en guide med værktekster i et lille hæfte. Som en del af SMK² har billedkunstner Christian Schmidt-Rasmussen udvalgt en række værker, sluppet tankerne fri og skabt nye værktekster, som du nu kan læse i det nye hæfte og online

Afstikkere, der skaber nye fortællinger
I guiden tager Schmidt-Rasmussen dig med på en personlig rejse rundt i museets udstillinger for at se nærmere på en række udvalgte værker – værker, der får ham til at gyse af velbehag, værker, han ikke kan begribe, værker, han kun orker i små doser, og værker, han altid vender tilbage til. 

Gennem afstikkere til blandt andet blockbusteren Ringenes Herre, tomme fodboldbaner, hårdtslående heavy-metalmusik og Jacob Holdts amerikanske billeder udfolder Schmidt-Rasmussen historierne i værkerne. Værker sætter tusindvis af tankestrømme i gang – rusker op i minder, erindringer og kick-starter fantasien. 

Schmidt-Rasmussens guide er anden kunstnerintervention i rækken af otte. Se kommende kunstnerinterventioner

Hent guiden ved værkerne fra 1. juli 2016.

Kommende SMK²


Vær med, når vi sætter kunsten i spil på anderledes måder gennem nye særophængninger, omvisninger og digitale projekter under overskriften
SMK².

Henover et år kan du opleve en række kunstnerinterventioner på SMK, når otte kunstnere griber ind i museets samling og skaber formidlingsformer, der giver dig nye perspektiver på og indgange ind i kunsten. Kunstnerinterventionerne er kurateret af overinspektør og seniorforsker på SMK Marianne Torp og er en del af SMK².

Særophængninger, omvisninger og digitale projekter
Under overskriften SMK² vil du i løbet af efteråret 2016 kunne tage med kunstner Hannah Heilmann rundt på en helt særlig omvisning i museets faste udstillinger. Inden året er omme vil du også kunne opleve en særophængning af den danske kunstner Lea Porsager, som henter værker frem fra SMK's magasiner. 

Det kommende år vil også byde på et digitalt projekt af Sandra Vaka Olsen, der undersøger, hvad der sker, når museets fysiske kunstværker gengives i et digitalt univers.