Udstillinger
Asger Jorn, Stalingrad, stedet som ikke er eller modets krampelatter, 1957-72.

© Donation Jorn, Silkeborg/billedkunst.dk. I udstillingen kan du se et af Jorns største hovedværker, Stalingrad, stedet som ikke er eller modets krampelatter, som man ellers normalt skal til Museum Jorn i Silkeborg for at se.

1957-1972: Stalingrad

Stalingrad er det suverænt største af Jorns værker, og det han brugte mest tid på at udføre. Det begyndte som et abstrakt billede i stærke farver, men blev i flere omgange videreudviklet og omformet.

Et moderne historiemaleri

Som titlen angiver, kan billedet forstås som et moderne historiemaleri, der fortæller om slaget ved Stalingrad i Sovjetunionen under 2. verdenskrig. Slaget, der blev et vendepunkt i krigen, krævede op mod to millioner døde på begge sider af fronten.

Jorns ven og medhjælper ved ejendommen i Albisola, Umberto Gambetta, havde selv kæmpet i slaget som soldat i Italiens fascistiske hær. Hans øjenvidneberetning om rædslerne fik Jorn til at bruge slaget ved Stalingrad som billedets tema.

"I et sådant slag dominerer det menneskelige aspekt, at så mange dør på hver side og man ikke længere kan tage parti. Det heroiske i alt heltemod bliver overvældende absurd. Her begyndte billedet", fortalte Jorn senere.

arrow Kommentarer (0)
 
Endnu ingen kommentarer
Skriv en kommentar
 


Senest opdateret: 26.apr.2018
Sideansvarlig: Webmaster