Udstillinger
Donation Jorn, Silkeborg/billedkunst.dk. Asger Jorn, Ting og polis. komplementariteten mellem sandhedskrav og retskrav i vesteuropæisk kultur, 1964.

© Donation Jorn, Silkeborg/billedkunst.dk
Asger Jorn, Ting og polis. komplementariteten mellem sandhedskrav og retskrav i vesteuropæisk kultur, 1964.

© Donation Jorn, Silkeborg/billedkunst.dk
Asger Jorn, Værdi og økonomi. Kritik af den økonomiske politik og udbytningen af det enestående, 1962.

1961-1965: Skandinavisk Institut for Sammenlignende Vandalisme

Skandinavisk Institut for Sammenlignende Vandalisme blev kulminationen på Jorns interesse i folkekulturen, den nordiske tradition og arkæologien.

I 1961 – samme år som Jorn officielt forlod Situationistisk Internationale – oprettede han sit Skandinaviske Institut for Sammenlignende Vandalisme.

Et alternativ til kunsthistorien

Instituttet skulle stimulere den kritiske erkendelse i samtiden og fungere som et alternativ til den akademiske kunsthistorie. Gennem udgivelsen af en bogserie på 32 bind om "10.000 års nordisk folkekunst" skulle instituttet bedrive en visuelt baseret, kunstnerisk forskning.

Jorn ansatte den franske fotograf Gerard Franceschi til projektet. Sammen rejste de rundt i Skandinavien for at fotografere visuel kunst fra forhistorisk tid og frem. De nåede at tage over 25.000 fotografier i de 3 1/2 år, som instituttet levede.

Instituttet lukkes

Allerede i 1965 lukkede instituttet, dels på grund af økonomiske vanskeligheder, dels på grund af uoverensstemmelser mellem Jorn, Franceschi, eksterne medforfattere og forlag.

Bogserien blev aldrig realiseret, men Jorn nåede at trykke prøvebindet Skånes stenskulptur under 1100-tallet i 120 eksemplarer samt at forberede seks bind, som udkom efter Jorns død.

Donation Jorn, Silkeborg/billedkunst.dk. Under fotografering af Hablingbo kirke. Fra venstre: Ulrik Ross, Jorn, ukendt og Jacqueline de Jong, Gotland 1964.

© Donation Jorn, Silkeborg/billedkunst.dk
Under fotografering af Hablingbo kirke. Fra venstre: Ulrik Ross, Jorn, ukendt og Jacqueline de Jong, Gotland 1964.

arrow Kommentarer (0)
 
Endnu ingen kommentarer
Skriv en kommentar
 


Senest opdateret: 26.apr.2018
Sideansvarlig: Webmaster