Udstillinger

Prøv kræfter med triolektisk fodbold

Asger Jorn opfandt triolektisk fodbold som et billede på, hvad der sker, når man er tre parter i et spil i stedet for to.

Som en del af udstillingen Asger Jorn – Rastløs Rebel kunne du spille triolektisk bordfodbold på SMK og opleve, hvordan et tredje hold på banen fuldstændig forandrer det velkendte spil.

Den defensive sejr

I triolektisk fodbold er banen sekskantet, og i stedet for to er der tre hold. Spillet blev udtænkt af Asger Jorn i slutningen af 1950'erne. En periode, der var præget af den kolde krig, hvor de to stormagter USA og Sovjetunionen stod stejlt over for hinanden; ligesom to fodboldhold på banen. Asger Jorn forklarede, hvad det betød for spillet at have tre hold på banen i stedet for to: 

"For det første vil man hurtigt opdage, at det er umuligt at kontrollere, hvem der skyder på målet af de to fjender, der angriber. Det bliver nødvendigt at vende reglerne om så det er det hold, der har forsvaret sig bedst, og hvor der er gået færrest mål ind, der bliver sejrherren. Sejren er blevet defensiv og ikke offensiv."

Med en tredje magt på banen mindskes aggressiviteten i spillet.

Spillet over hele verden – nu også på SMK

I dag bliver der spillet triolektisk fodbold i blandt andet Columbia, Ukraine og Spanien, hvor storklubben Atletico Madrid har arrangeret en turnering med hold fra den spanske liga. I forbindelse med udstillingen kom spillet også til SMK, hvor du kunne prøve kræfter med nyfortolkningen af det velkendte spil.

Model af en triolektisk fodboldbane

Model af en triolektisk fodboldbane

arrow Kommentarer (0)
 
Endnu ingen kommentarer
Skriv en kommentar
 


Senest opdateret: 26.apr.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo