Udstillinger

Sal 218B

Romantisk norsk landskabsmaleri 1830-1870

Peder Balke, Oprørt hav med et dampskib nær den norske kyst, ca. 1847/50

Peder Balke 1804-1887

Balke var en ener i norsk kunst og var næsten uden sidestykke i 1800-tallets europæiske maleri. Med sin maleriske udtryksform domineret af brede penselstrøg og dramatiske virkemidler kan han måle sig med den engelske maler J.M.W. Turner. Han udnyttede sin uddannelse som dekorationsmaler til at skabe et helt personligt malerisk sprog med svungne linjer og markante kontraster, hvor hvid, grå, sort og brun er de dominerende farver.

Helt afgørende for hans kunst var en skibsrejse langs den norske skærgårdskyst i 1832, hvor han fandt en lang række af de motiver, som siden blev centrale i hans malerier, og hvor han fik udviklet sin dramatiske opfattelse af naturen. Under sit ophold i København i 1830 besøgte han Det Kongelige Billedgalleri (i dag SMK) og blev især inspireret af J.C. Dahls maleri ”Vinterlandskab ved Vordingborg” (Sal 217 E). Balke var stærkt optaget af sociale spørgsmål, og i 1856 købte han en bondegård uden for Oslo, hvor han bosatte sig og skabte en boligby for småkårsfamilier.

J.C. Dahl, Et skibbrud ved den norske kyst, 1831-32

J.C. Dahl 1788-1857

Dansk kunst var stærkt præget af Eckersbergs saglighed og nøgternhed. Men som modstykke hertil dyrkede flere kunstnere et langt mere romantisk landskabsmaleri, stærkt inspireret af nordmanden Johan Christian Dahl. Han blev uddannet i København 1811-18, og selv om han siden slog sig ned i Dresden, bevarede han et nært forhold til dansk kunst. Under sit studieophold i Italien 1820-21 begyndte han at male studier ude i det frie, hvilket fik stor betydning for hans egen kunst – og for de yngre skandinaviske og tyske malere.

Dahls motiver spænder fra omhyggelige naturstudier over stemningsfulde nattebilleder og vinterlandskaber til dramatiske skibsforlis. Han havde stor indflydelse på flere yngre danske malere, og han formidlede kontakt til de samtidige tyske landskabsmalere, hvoraf flere studerede i København omkring 1830.arrow Kommentarer (0)
 
Endnu ingen kommentarer
Skriv en kommentar
 


Senest opdateret: 26.apr.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo