Christoffer Wilhelm Eckersberg, En matros, som tager afsked med sin pige, 1840. Ribe Kunstmuseum

En smuk løgn – Eckersberg


Udstillingsperiode: 8. oktober 2015 - 24. januar 2016


I udstillingen kunne du tage på opdagelse i C.W. Eckersbergs perfekte miniverdener og opleve den alsidige mester, hvis smukke løgne rammer os lige så knivskarpt i dag som for 150 år siden.


Ved første øjekast ligner Christoffer Wilhelm Eckersbergs værker nøjagtige gengivelser af verden. Men i virkeligheden har han justeret, iscenesat og fjernet alt det grimme for at skabe specifikke stemninger og fortællinger. Udstillingen stillede skarpt på Eckersbergs konstruktioner af perfekte miniverdener – på den smukke løgn.

Stræben efter det perfekte billede
Udstillingen gik tæt på en af guldalderens hovedpersoner og på hans stræben efter det perfekte billede. Du kom hele vejen rundt om en ener i dansk kunst – manden, der er blevet kaldt dansk malerkunsts fader.

Grundighed, saglighed og minutiøs iagttagelse er kendetegnende for Eckersberg. Men han har også redigeret virkeligheden ved at rekonstruere den i sin perfekte form.

Praktisk information


Åbningstider
Tirsdag-søndag kl. 10-17
Onsdag kl. 10-20
Mandag lukket

Entré
Voksen: 110 kr.
Unge u. 27 år: 85 kr.
Børn u. 18: Gratis
Med årskort: Gratis

Flere praktiske informationer


Undgå kø!

Køb et årskort, spring køen over og få gratis adgang til et helt års kunstoplevelser.

Se hvilke fordele du opnår med et årskort til SMK.

På opdagelse i Eckersbergs univers

Udstillingen gik bag om kunstneren, der har sat et grundigt aftryk i dansk kunst. På en rejse gennem fem miniuniverser kunne du udforske, hvordan Eckersberg skildrer storslåede scener og hverdagslivets fortællinger, og hvordan han genskaber livagtige, nøgne kroppe på lærredet.

Udstillingen undersøgte, hvordan Eckersberg skildrer naturfænomener, og hvordan han justerer virkeligheden i sine billedkonstruktioner og udforskede, hvordan Eckersberg formår at forevige sine samtidiges ydre men også indre træk.

 

Gå på opdagelse i Eckersbergs univers, hvis smukke løgne rammer os lige så knivskarpt i dag som for 150 år siden.

 

 

 

 

Dykke ned i hans forkærlighed for naturfænomener.  Udforske hans forkærlighed for naturen og hvordan Gå på opdagelse i ved at redigere i Du kan udforske Du kan rejse rundt i Eckersbergs konstruerede virkelighed.

 

gennem præsentationen af fem miniuniverser: Ansigt til ansigt, Natursyn, Historiefortælling, Menneskekroppen og Billedkonstruktion.

 

 

 

 

 

 

 

 

Han er blevet kaldt dansk malerkunsts fader og var en pioner i sin tid: Efterårets store særudstilling på SMK går helt tæt på den danske kunstner C.W. Eckersberg (1783-1853). Eckersberg er kendt for sin eminente teknik, kælen for detaljer og imponerende kompositioner, der indrammer visuelt stærke udsnit af verden.

På suveræn vis iagttog han verden, men fravalgte det tilfældige, så hans idé om det sande billede kunne komme frem i smukke iscenesættelser af virkeligheden. Udstillingen er med 120 værker den største udstilling om Eckersberg vist i Danmark i nyere tid og bygger på de senere års omfattende forskning.

Oplev den alsidige mester, hvis smukke løgne rammer os lige så knivskarpt i dag som for 150 år siden.

Christoffer Wilhelm Eckersberg, Rygvendte figurer ved en Seinekaj, Paris, 1812

Bag om kunstneren

Bag om kunstneren

Han er blevet legendarisk i dansk kunsthistorie, som ofte benævner ham som den danske malerkunsts fader.

Læs om kunstneren der har sat et grundigt aftryk i dansk kunsthistorie: Christoffer Wilhelm Eckersberg.

Christoffer Wilhelm Eckersberg, Nøgen kvindelig model, 1811