Udstillinger

Om præsentationen

En unik mulighed for at få indblik i 500 års kunst fra hele det vestlige Europa. Med den nye præsentation af museets permanente samling af Europæisk Kunst 1300-1800 åbner vi op for en skattekiste med nogle af kunsthistoriens uomgængelige værker.

Lucas Cranach den Ældre, Melankolien, 1532.

Et rum for fordybelse
Den nye præsentation er et rum for fordybelse i kunst og fortællinger om Europa genne 500 år. Vi åbner nemlig op for en skattekiste med værker at nogle af kunsthistoriens uomgængelige hovedpersoner som Mantegna, Cranach, Tizian, Rubens, Rembrandt og mange flere.

En kongelig samling
Det særlige ved samlingen af ældre europæisk kunst på Statens Museum for Kunst er, at den stammer fra de kongelige samlinger. Konge efter konge har indkøbt værker og modtaget kunst som gaver. Derfor kan vi følge hvert enkelt maleri tilbage gennem historien og forstå hvorfor og hvordan det blev erhvervet. Det er der ikke mange museer i verden, der kan!

Hent artikel om samlingernes historie (pdf)

Cornelis de Vos, Dommedag, 1600-1625

500 års kunsthistorie vist med de bedste værker og største kunstnere
I præsentationen kan du opleve samlingernes store mangfoldighed, idet vi viser både maleri, skulptur, miniaturer, tegninger og grafiske værker.

Også geografisk spreder præsentationen sig med tyngdepunkter inden for hollandsk, flamsk, italiensk, fransk, spansk og tysk kunst, Sidst men ikke mindst præsenteres 500 års kunsthistorie vist med nogle af de bedste værker og største kunstnere.

Få overblik
I første sal introduceres 500 års kunst med en "catwalk" af highlights: Fra middelalderens verdensfjerne Madonna til et portræt af en absolut nærværende renæssancehumanist, videre til barokkens bevægende billeddannelser og rokokoens lette, livsglade univers, mod neoklassicismens alvorstunge moralfilosofi.

Kunsthistoriens dybde i tid og rum
Overordnet er præsentationen kronologisk og geografisk, for at give en forståelse af historiens dybde i tid og rum. I en kronologisk præsentation bliver de fælles europæiske rødder foldet ud på en overskuelig måde. Samtidig er skabelsen af kunst og kulturelle opblomstringer bundet til bestemte landområder og byer.

Universelle spørgsmål?
I nogle af salene betragtes værkerne gennem en nutidig linse for at understrege kunstens evne til at række ud over tid og sted og pege på universelle og eksistentielle tematikker. Et eksempel på dette er det evige spørgsmål om, hvad der er et godt menneske? 500 års kunst giver mange forskellige svar. I dag kan vi sikkert tilføje endnu flere.

arrow Kommentarer (0)
 
Endnu ingen kommentarer
Skriv en kommentar
 


Senest opdateret: 26.apr.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo