Auguste Rodin, Siddende nøgen kvinde fra ryggen med armene i vejret, u.d.
© Musée Rodin, D4559. Photo: Jean de Calan.

Udstillingen tager dig med helt ind til kernen af den franske billedhugger Auguste Rodins kunst, nemlig hans tegninger. Her kunne Rodin på en fri og spontan måde udforske den menneskelige figur, inden han udtrykte sine erfaringer i ler og sten.

"Det er meget simpelt. Mine tegninger er nøglen til min kunst."

Den franske kunstner Auguste Rodin (1840-1917) er en af kunsthistoriens helt store mestre. Han er hovedsagelig kendt for sine dramatiske og patosfyldte skulpturer, som han fremstillede fra midten af 1800-tallet og frem – kunstværker der revolutionerede den måde, man hidtil havde arbejdet med skulptur. Men Rodin tegnede også. Faktisk producerede han over 10.000 tegninger, og de står helt centralt i forhold til, hvordan han udviklede sin kunst generelt.

I tegningerne eksperimenterede han frit og spontant med den menneskelige figur, på en anden måde end han kunne i de store tredimensionelle skulpturer. Erfaringerne, han gjorde sig her, tog han med sig i sit arbejde med leret og stenen, og derfor kan man sige, som Rodin selv gør i ovenstående citat, at tegningerne er nøglen til hans kunst.
Udstillingen, der er realiseret i samarbejde med Musée Rodin i Paris, handler om, hvad der er på spil i Rodins tegninger, og hvad der gør hans fremstilling af menneskekroppen så banebrydende.

Praktisk information

Udstillingsperiode
22. september 2016 – 15. januar 2017 

Åbningstider
Tirsdag-søndag kl. 11-17
Onsdag kl. 11-20
Mandag lukket

Dagsbillet
Voksen: 110 kr.
Ung (u. 30): 85 kr.
Barn (u. 18): Fri entré
1 voksen + 1 barn: 90 kr.
Årskort: Fri entré
Se alle priser

Årskort til SMK
Få adgang til et helt års kunstoplevelser med et årskort

Tilmeld dig SMK's nyhedsbrev

© Auguste Rodin, Nøgen kvinde i profil med udslået hår, u.d., Musée Rodin, Paris / D. 5014

© Auguste Rodin, To figurer, ca. 1905, National Gallery of Art, Washington / 1942.5.37 , Gave fra fru John W. Simpson, 1942

Auguste Rodin, Nøgen kvinde i sine gevandter, ca. 1890
© Musée Rodin, D. 4358 (photo Jean de Calan) Exposition organisée en collaboration avec le Musée Rodinalan)

Temaer

Rodins tegninger er ikke skitser til senere skulpturer, men tværtimod værker i deres egen ret. Rodin ønskede, at hans kunst skulle indfange og fortolke selve livet: følelserne, drifterne og den fundamentale energi, som han mente bevægede sig i både mennesket og naturen.

I udstillingen kan du følge Rodins tegnepraksis i fem temaerSorte tegninger, Tid og Rum, Kvinden som vase, Dans og Begær og få indblik i, hvordan livskraften på forskellig vis kommer til udtryk i tegningerne.

 Bag om kunstneren

Rodin siges at have revolutioneret skulpturen, men han var også en eksperimenterende og alsidig tegner. I stedet for at placere sine modeller i statiske positioner, opfordrede han dem til at bevæge sig frit i atelieret. Med øjnene ufravigeligt rettet mod modellen og uden at se ned på papiret, lod Rodin med hurtige bevægelser blyanten indfange hver en bevægelse.

Læs om kunstneren, der ønskede at indfange selve livet i sin kunst.

Edward Steichen, Auguste Rodin, 1911
Brooklyn Museum. Gave fra Arnold and Pamela Lehman, 2003

http://www.louis-hansenfonden.dk/


Stor tak for støtte til
udstillingen

http://www.musee-rodin.fr/


Udstillingen er realiseret i
samarbejde med Musée Rodin

Nyhedsbrev

Tilmeld dig SMK nyhedsbrevet

Vil du gerne mindes om, når udstillingen åbner? Tilmeld dig SMK's nyhedsbrev her.