© Henrik Olesen, How do I make myself a body (7), 2007.

Om Henrik Olesen

Henrik Olesen skaber værker og udstillinger, der sætter spørgsmålstegn ved magtforhold og historieskrivning. Han undersøger især, hvordan homoseksualitet opfattes, fremstilles og diskrimineres.

Den danske samtidskunstner, Henrik Olesen, blev født i 1967 i Esbjerg og bor og arbejder i dag i Berlin. Gennem hele sin karriere har han arbejdet med en nuanceret forståelse af identitetspolitik set fra den homoseksuelle mands position.

I sine værker sætter Olesen spørgsmålstegn ved magtforhold og hvordan, vores fælles historie skrives. Særligt undersøger han, hvordan homoseksualitet repræsenteres. På stilfærdig og ofte poetisk vis formulerer han en kritik af undertrykkende, diskriminerende begrænsninger af individets udfoldelse.

Olesen inddrager ofte dokumentationer, faktuelle henvisninger til lovgivningen omkring homoseksualitet og fotos af kunsthistoriske malerier i sine værker. Hans arkivalske, dokumenterende praksis og fokus på identitetskonstruktion brændte også igennem i forbindelse med udstillingen i x-rummet.

Læs om udstillingen Afsked med forældrene

Uddannelse

Henrik Olesen er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi og Städelschule i Frankfurt , Tyskland. Han har blandt andet udstillet på MoMa, Malmö Konsthall, Kunstmuseum Basel og nu også på SMK.

© Henrik Olesen, How do I make myself a body (7), 2007.

© Henrik Olesen, How do I make myself a body (7), 2007.

Olesen i SMK's samling

Du kan også opleve et værk af Olesen i SMK's faste udstilling Dansk og International Kunst efter 1900. Her kan du komme helt tæt på værket How do I make myself a body? (7). Værket er kendetegnende for Olesens kunstneriske arbejde, da det fokuserer på identitetskonstruktion, politik og historieskrivning.

Serien af bearbejdede prints, som udgør det samlede værk, fortæller historien om den banebrydende matematiker, Alan Turing. Turing udtænkte det binære system og skabte grundlaget for udviklingen af datalogien og dermed computeren. Den ellers højestimerede matematiker endte dog sine dage på tragisk vis. I 1952 blev han arresteret for at have haft et homoseksuelt forhold og tvunget til at underkaste sig østrogenbehandling for at undgå fængsel. I 1954 blev han fundet død efter at have spist af et æble forgiftet med cyanid.