Manets Goya. Grafik

22. august  18. januar 2015.

Ustyrlige tyre, grusomme henrettelser og en dosis syrlig satire. SMK stiller skarpt på den franske kunstner Édouard Manets inspiration fra den spanske maler Francisco Goya. Oplev to af kunsthistoriens absolutte sværvægtere i en ny grafikudstilling.

Dristige fornyere

Udstillingen Manets Goya. Grafik sætter spot på de påvirkninger fra Francisco Goya (1746 – 1828), man kan spore i Édouard Manets (1832 – 1883) billeder og på den interesse for krig, tyrefægtning og satire, der binder dem sammen.

Manet og Goya var på hver sin måde dristige fornyere  i kunsthistorien. Goya var drevet af en tro på oplysningstidens idealer. Manet ønskede med sin kunst at give realistiske fremstillinger af "la vie moderne".  Der er næsten et århundrede imellem de to kunstnere, men de gør begge op med kunstidealerne i hver deres samtid.


Læs om, hvem Manet og Goya var.

 

Henrettelser og tyrefægtning

Hverken Manet eller Goya blinker, når det forfærdelige skal vises. Det ses blandt andet i kunstnernes varianter af nådesløse henrettelser og via deres skarpe blik for tyrefægtningen som teater. Goya og Manet er begge fascineret af de kræfter, der slippes løs i arenaen.

Læs mere om henrettelser og tyrefægtning hos Manet og Goya

 

Spydig satire

Manet og Goya deler også en forkærlighed for satire. Gennem portrætter og spydige karikaturtegninger spidder de begge høj og lav i deres samtid. Fra ældre kvinder og deres forfængelige døtre, karnevalsskikkelser og prostituerede til præsidenten for den franske republik.


Læs mere om spydig satire

Film: Krigsfotografen fortæller

FILM: Krigsfotografen fortæller

 

Oplev krigsfotografen Jan Grarup fortælle om den dobbelthed, der er i Manet og Goyas billeder: At stå midt i krigen og prøve at billedliggøre rædslerne.


Stor kunst på papir

De fleste kunstværker i udstillingen kommer fra Den Kongelige Kobberstiksamling museets samling af kunst på papir. Kobberstiksamlingen rummer mere end 240.000 værker. Værkerne spænder vidt, fra ældre kunst i 1400-tallet over det moderne til det nyeste i samtidskunsten.

Læs om Kobberstiksamlingen


Entré priser

Entré: 55 kr.
Unge under 27 år: 45 kr.

Læs om praktisk information


 

Om Manet & Goya

Om Goya & Manet

 

Hvem var Éduard Manet og Francisco Goya?

Henrettelser & tyrefægtning

Henrettelser og tyrefægtning

Goya og Manet blinker ikke, når det forfærdelige skal vises.

Spydig satire

Spydig satire


Goya og Manet spiddede deres samtid med spydig satire.