Børneudstilling om hjem og det at have hjemme

Vi sover, vågner, børster tænder, spiser, leger og lever i vores hjem. Men hvad er et hjem egentlig? Og hvad vil det sige at have hjemme? En børneudstilling inviterede børn og voksne til at se nærmere på hjemmet anno 2015. Gratis entré.


Hvad afgør, om et hjem er et hjem? Skal man overhovedet have et hjem for at føle sig hjemme? Og hvordan er det at have to hjem? Bliver vi hjemløse, fordi vi er sjældnere hjemme eller tværtimod gode til at have hjemme alle steder?

Det er nogle af de mange spørgsmål, SMK’s børneudstilling Og hvor har du så hjemme? så nærmere på. Udstillingen, der var blevet til i samarbejde med over 100 børn, inviterede børn og voksne til at dufte, føle og reflektere over alt det hjemlige. Udstillingen tog udgangspunkt i ti tankevækkende kunstværker af både danske og internationale kunstnere.

Udstillingen kunne opleves fra 11. oktober - 26. juli 2015.

Udvalgte værker

Bank & Rau, On the Fringe of Civilization, 2014

De to kunstnere, Bank & Rau, har lavet et kæmpe stort tæppe. Det er flettet sammen af brugte håndklæder, lagner, tøj og strømper.

Tæppet, der har pletter og dufte fra mange hjem og mennesker, sætter gang i tankerne om, hvordan "hjemme" føles og mærkes.

Du måtte gerne gå og sidde på tæppet. Men du skulle huske at tage skoene af. Ligesom man skal i mange hjem.

Annika von Hausswolff, Stilleben med døde fluer, 2003

I værket Stilleben med døde fluer går kunstneren Annika Von Hausswolff helt tæt på det, vi normalt ikke ser – eller helst ikke vil se. Her er nullermænd, hår og cigaretskodder på et snavset gulv.

For mange mennesker hører rod og støv også til hjemmet. Et hjem kan virke helt fremmed, når alle nullermænd og alt rod er væk, fx når man får gæster på besøg.

Rivane Neuenschwander, Lejeren, 2010

I udstillingen kunne du også opleve filmen Lejeren af den brasilienske kunstner Rivane Neuenschwander. I filmen følger vi en sæbeboble rundt i et tomt og forfaldent hus.
Normalt brister sæbebobler efter få sekunder, men her er det anderledes.

Sæbeboblen bevæger sig på forundelig vis uskadt gennem gange, tæt på vinduer, rundt i badeværelset og helt ned i den mørke kælder.

Det er steder, som ofte bruges i gyserfilm. Men er det uhyggeligt eller snarere magisk at følge sæbeboblen?

Annika von Hausswolff, Mindet om min mors undertøj forvandlet til et flammesikret forhæng, 2003

Værket peger tilbage på kunstnerens barndom, hvor hun gik på opdagelse i sin mors undertøjsskuffe.

Hun fortæller, at hun stadig kan huske fornemmelsen af det hudfarvede stof i skuffen.

Et gardin eller forhæng kan både skjule hemmeligheder og beskytte mod nysgerrige blikke. Men de fleste af os har prøvet at kigge i noget, som ikke tilhørte os.


Skolebesøg og undervisning

For at sikre, at alle får en god oplevelse opfordrer vi skoler og institutioner til at melde ankomsttidspunkt til bookingen på tlf: 33748484 man - fre kl. 10.00-14.00 eller via e-mail: booking_@_smk.dk.

Vi tilbyder specielt tiltrettelagte undervisningsforløb til både indskoling og mellemtrin.

Vi anbefaler, at I op til forløbet ser denne lille film om forskellige børn, der fortæller om deres hjem.

Børne og unge på SMK

I vores årbog kan du læse mere om SMK's arbejde med børn og unge.
Læs bogen online her