Ursula Reuter Christiansen: SKARPRETTEREN

En flok øldrikkende mænd, en grav, en valmuemark og et kvindedrab. Ny udstilling udfolder kortfilmen Skarpretteren et af de vigtigste værker i dansk feministisk kunst.

"Det næste store øjeblik i historien tilhører os." Sådan slutter Ursula Reuter Christiansens filmværk Skarpretteren fra 1971.

Med kortfilmen tager Reuter Christiansen et opgør med de historiske kvinderoller som f.eks. mor – ved bogstaveligt talt at slå en kvinde ihjel.

Filmen viser i en serie tableauer hendes møde med Skarpretteren i en valmuemark, en udmattet soldat, som hun ammer og en flok øldrikkende mænd i færd med at grave hendes grav. Filmen er et af de vigtigste værker i den tidlige danske feministiske kunst.

Et kunstværk i konstant udvikling

I samarbejde med Ursula Reuter Christiansen har SMK skabt en totalinstallation med afsæt i filmen. I udstillingen kan man opleve det univers, der omgiver Skarpretteren gennem lyd, billeder og objekter.

Og man kan dykke ned i kunstnerens arbejde med filmen fra dengang til i dag og i den feministiske modtagelse af filmen både i Danmark og i Tyskland.Om Ursula Reuter Christiansen

Den tyske kunstner Ursula Reuter Christiansen (født 1943 i Trier, Tyskland) blev uddannet i 1969 fra Akademie der Künste i Düsseldorf, hvor hun var elev af professor Joseph Beuys. Hun var gift med den danske komponist Henning Christiansen (1932-2008), og sammen bosatte de sig i Askeby på Møn i 1969. Her bor og arbejder Ursula Reuter Christiansen stadig i dag. 

Reuter Christiansen har været professor ved kunstakademiet i Hamburg (HfBK) fra 1992-97 og professor i malerkunst ved Det Kongelige Danske Kunstakademi i København fra 1997- 2006.

Derudover repræsenterede hun og Henning Christiansen Danmark på Venedig  Biennalen i 2001. Reuter Christiansen har også udstillet på blandt andet Charlottenborg (2016), MOCA, Los Angeles (2007-08), Kunsthallen Brandts Klædefabrik (2000) m.fl.

Praktisk information

Udstillingsperiode
8. februar - 10. juni

Åbningstider
Tirsdag-søndag kl. 11-17
Onsdag kl. 11-20
Mandag lukket

Dagsbillet til museet
Voksen: 110 kr.
Ung (u. 30): 85 kr.
Barn (u. 18): Fri entré
1 voksen + 1 barn: 90 kr.
Årskort: Fri entré
Se alle priser

Årskort til SMK
Få adgang til et helt års kunstoplevelser med et årskort

Tilmeld dig SMK's nyhedsbrev