Udstillinger

Lilibeth Cuenca Rasmussen: EgoShow

x-rummet 18. februar - 14. maj 2006

Videostill fra EgoShow (2006), Foto: Jesper Jon Sørensen

Videostill fra EgoShow (2006), Foto: Jesper Jon Sørensen

Velkommen i x-rummet
Scenetæppet er trukket til side. Du træder ind på scenen. I rummet møder du en syngende kabaretstjerne, der soler sig i sit eget egotrip. Et andet sted i rummet kredser scenen om en blodig hanekamp og en afplukket hane, som danser til electro, mens du selv er lukket inde i dens bur. Den danske kunstner Lilibeth Cuenca Rasmussen undersøger med humor og energi tidens egoisme og machokultur.

Med stor nysgerrighed manøvrerer hun i krydsfeltet mellem forskellige former for virkeligheder: Mellem musikvideoens perfektionerede iscenesættelse og dokumentarfilmens nøgterne og rå virkelighed. Mellem det personligt bekendende og det politisk og socialt engagerende.

Universets centrum
Udstillingen viste to helt nye videoværker af Cuenca Rasmussen iscenesat i en større ruminstallation. I EgoShow optræder kunstneren som sol, mens hun mimer kabaretgenren i stil og stemning. Mens cirklen traditionelt er en hellig form, der hviler i sig selv, er den sensible og bekendende, kalkulerende og kokette sangerinde på evig jagt efter identitetsskabende forbrug, anerkendelse og selvtilfredsstillelse. En ironisk samtidskommentar, som samtidig peger på det paradoks, at egotrippet altid er afhængigt af bekræftelse udefra.

Videostill fra CockFight (2006), Foto: Jesper Jon Sørensen

Videostill fra CockFight (2006), Foto: Jesper Jon Sørensen

Hanekamp som nationalsport
Som en antropolog er kunstneren draget til Manila for at se nærmere på Filippinernes nationalsport, hanekamp (sabong). Videoinstallationen CockFight består af Cuenca Rasmussens egne dokumentaroptagelser fra hanekampmiljøet i Manila og en performance, hvor kunstneren i rollen som hane danser og rapper til hårdtslående electro-rytmer i et tvetydigt sensuelt mix af maskulin aggression og indsmigrende femininitet. Mens dokumentaren fortæller om baggrund og betydning, hanerne og spillet, henviser den udklædte hanes kvindekøn til ligestillingsdebat og machokultur.

Om Lilibeth Cuenca Rasmussen
Hun er født i 1970 i Manila. Hun har gennem de seneste år markeret sig som en meget original kunstner. Med afsæt i sin egen dansk-filippinske baggrund arbejder hun med en nærmest antropologisk sans for de fortællinger, der eksisterer i og mellem fødested og hjemland.

Cuenca Rasmussen er uddannet ved Det Kgl. Danske Kunstakademi. Hun har deltaget i en lang række udstillinger i både ind- og udland. Sidste år modtog hun Statens Kunstfonds treårige arbejdsstipendium.

Udstillingen i x-rummet på Statens Museum for Kunst var hendes første soloudstilling på et dansk kunstmuseum.


Hovedsponsor for x-rummet

Tidligere udstillinger 2006

arrow Kommentarer (0)
 
Endnu ingen kommentarer
Skriv en kommentar
 


Senest opdateret: 26.apr.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo