Udstillinger

C.W. Eckersberg (1783-1853), Udsigt gennem tre buer i Colosseums tredje stokværk, 1815 el. 1816. 32x49,5 cm. KMS3123
Download billedet i høj opløsning | Public Domain

Christoffer Wilhelm Eckersberg: Udsigt gennem tre af de nordvestlige buer i Colosseums tredje stokværk

Under sit ophold i Rom var det gamle amfiteater Colosseum Eckersbergs foretrukne romerske motiv. I dette maleri har han valgt et udsnit af Colosseums buer fra bygningens indre og malet udsigten ud over Rom. Eckersberg har skildret præcis, hvad han har set ned til mindste detalje.

Eckersberg begyndte som noget nyt i dansk kunst at male i det fri i Rom. Herved fik han mulighed for at iagttage motivet mere direkte. Der er et ’omvendt’ perspektiv i maleriet, der antyder, at Eckersberg har anvendt en kikkert, mens han malede baggrunden.

Med sin dybe forankring i den sete virkelighed skabte Eckersberg grundlaget for den danske malerkunst i de årtier og var dermed med til at skabe guldalderen i dansk kunst.

Overinspektør og seniorforsker Kasper Monrad

Kasper Monrads beskrivelse af værket

Et mesterværk
Eckersbergs maleri af Colosseums tre buer er et enestående billede, ikke bare blandt kunstnerens egne værker og i dansk kunst i det hele taget, men også i en international sammenhæng. Ingen anden europæisk kunstner har malet Rom med en så slående virkning!

Kompositionen
Ved at lade de tre buer opdele motivet har Eckersberg opnået en stram og enkel billedopbygning. Tilsyneladende har han blot malet udsigten, som han så den, med et kærligt blik på selv den mindste detalje.

Motivet er manipuleret
Men kikker vi Eckersberg efter i kortene, opdager vi, at der ikke er tale om én udsigt, men om tre let adskilte udsigter, der er forbundet til ét motiv. Han måtte gå henholdsvis to skridt til venstre og fem til højre for at se de respektive motivudsnit. Han har så stykket dem sammen til et harmonisk hele.

I virkeligheden kunne han heller ikke se alle tre buer med ét blik, for han stod op ad en mur og malede, så han
kunne ikke træde tilstrækkeligt langt væk til at overskue det hele på én gang.

Bedre end et fotografi
End ikke et moderne fotografiapparat med vidvinkel kan fotografere de tre buer med et enkelt knips. Eckersbergs kunststykke er med andre ord at vælge og bearbejde et kompliceret motiv og få det til at se klart og overskueligt ud.

arrow Kommentarer (0)
 
Endnu ingen kommentarer
Skriv en kommentar
 


Senest opdateret: 26.apr.2018
Sideansvarlig: Webmaster