Udstillinger

L.A. Ring - en kort biografi

For 152 år siden blev Laurits Andersen født i den lille landsby Ring på Sydsjælland. Han tog senere navn efter sin fødeby og blev kendt som L.A. Ring.

1854
Laurits Andersen bliver født. Forældrene var tømrer og hjulmager Anders Olsen (1816-83) og Johanne Andersdatter (1814-95), der var af husmandsslægt.

1869
Laurits går i lære som maler, da hans ældre bror Ole Peter er selvskrevet til at overtage værkstedet efter faderen.

1873
En lokal høker hyrer Laurits til at udføre malerarbejde i København. På dette tidspunkt har Laurits allerede malet sine første landskaber og portrætter; men resultaterne er usikre og han indser, at det er nødvendigt at opsøge undervisning. I efteråret tilmelder han sig undervisning på Teknisk Skole for at få de grundlæggende kunstneriske færdigheder på plads.

1875
Laurits får omsider adgang til Kunstakademiet. Undervisningen på Kunstakademiet skuffer ham og især kravene til tegnefærdigheder, volder ham problemer. Han forlader akademiet efter tre års studier. De følgende år bliver brugt både i København og hos forældrene.

1881
Laurits og hans gode ven Hans Andersen fra Brændekilde på Fyn beslutter sig for at tage navneforandring efter deres fødebyer. De bliver kendt som henholdsvis H.A. Brendekilde og L.A. Ring.

1884
Ring udstiller første gang på Charlottenborg i 1882, men det egentlige gennembrudsår bliver i 1884, hvor han blandt andet færdiggør Banevogteren. Samtidig er den politiske situation i Danmark højspændt, da konseilspræsident Estrup lader sine provisorier erstatte grundlovens demokratiske beslutningsprocesser. Ring er i disse år politisk aktiv. Han deltager i Riffelbevægelsen og er meget optaget af de svages og undertryktes vilkår.

1893-95
Et mindre rejsestipendium og salg af en række billeder til mere end symbolske beløb, gør det muligt for Ring at tage på en længere rejse til Italien. Han er på det tidspunkt en moden mand - menneskeligt og kunstnerisk dannet. Derfor bliver det ikke til en dannelsesrejse i klassisk forstand. Rejsen bliver snarere et mentalt frirum fra hjemlige bekymringer og skuffelser, efter at han i årene omkring 1890 har været plaget af depressioner og trange økonomiske forhold.

1896
Ring gifter sig med den kun 21-årige Sigrid Kähler, som han forelsker sig i under arbejdet med Forår. De slår sig ned i Karrebæksminde, og Ring får endelig sit eget hjem efter mange års skiftende boliger. De får tre børn. Sigrid dør af lungekræft i 1923 kun 49 år gammel.

1900
Sommerdag ved Roskilde Fjord bliver malet og Ring får en bronzemedalje ved Verdensudstillingen i Paris for I havedøren. Kunstnerens hustru.

1907
Ring bliver medlem af censurkomiteen ved Charlottenborg og hans værker bliver i dette og følgende år vist på talrige internationale udstillinger i blandt andet London, Berlin og New York.

1913
På Sankt Jørgensbjerg i Roskilde køber Ring en højtbeliggende grund med udsigt over Roskilde og fjorden. Hans ven, arkitekten A.L. Clemmensen tegner en bolig til grunden, som står klar året efter. Ring har på dette tidspunkt en central placering i samtidens kunst, samt en fast og anselig indtægt.

1933
I september dør Ring 79 år gammel.

Tilbage til L.A. Ring. På kanten af verden

arrow Kommentarer (0)
 
Endnu ingen kommentarer
Skriv en kommentar
 


Senest opdateret: 26.apr.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo