Udstillinger

Statens Museum for Kunst

15. December 2007 - 27. april 2008

"Cabaret"

Museet ejer fire Cronhammar skulpturer som for første gang blev vist i sammenhæng. Borderline Warrior var det første værk museet erhvervede af Cronhammar i 1988 og det seneste er det helt nye værk Cabaret.

Statens Museum for Kunst

Statens Museum for Kunst

Ikke bare skulpturer
Cronhammars skulpturer ligner ikke de andre skulpturer, museet har i samlingen. De er genkendelige som skulpturer, men de ville være lige så veltilpassede i industrien, som sætstykker til en science-fiction film eller som skalamodeller på en arkitekts tegnestue. Værkerne er hybrider: lige dele sammenblandinger af skulptur, maskine og arkitektur.

Perfekt, storladent og uhyggeligt
Cronhammars værker er umiddelbare og klare i mælet. Udformningen og forarbejdningen af materialerne har altid en perfekt finish. Udtrykket er stramt og virkemidlerne enkle og ofte storladne. Her er ingen små armbevægelser, til gengæld er der masser af uhygge og ansatser til fortællinger, for den der har mod på at tolke værkerne.

Om værkerne i udstillingen:

Ingvar Cronhammar, Borderline Warrior, 1988, foto: Bo Tengberg

Ingvar Cronhammar, Borderline Warrior, 1988, foto: Bo Tengberg

Borderline Warrior
Borderline Warrior minder om et kæmpestort bord. Det måler syv gange syv meter og er 80 centimeter højt. Skulpturen har en spejlblank, sort overflade med fire påmonterede paraboler. I midten ses en grill-lignende, rød neonrist. Der er små fordybninger hele vejen rundt, de indeholder ansigtspudder, og en knoglestump hviler på den ene ’bordkant’. Borderline Warrior kunne godt have været en rekvisit til en science-fiction film. De fire opadvendte paraboler ligner kæmpetallerkner på et bord, dækket til kæmper fra det ydre rum.

Ingvar Cronhammar, Crusader, 1993, foto: Poul Ib Henriksen

Ingvar Cronhammar, Crusader, 1993, foto: Poul Ib Henriksen

Crusader
Crusader er halvt krigsmaskine og halvt skulptur. Den består af en korsformet, sortmalet stålkonstruktion påmonteret to parallelle gummielastikker med en laserstråle imellem, udspændt langs korsets længde. På tværs to hydrauliske robotarme, med kroge, der griber de to elastikker; trækker dem bagud og slipper. Som en uendelig mekaniseret dobbelt-armbrøst. Skulpturen suppleres af to farvefotografier af en mandsperson i sort gummi-heldragt.
Det er uvist, om værket er et bud på, hvordan fremtidens korsridder og hans våben ser ud, eller om det er kommentar til vor tids hellige krigere? Det er værd at bemærke, at selvom skulpturen kan virke skræmmende, så er de to armbrøste åbenlyst uden potens, da de ikke er armerede med pile og desuden er rettet mod hinanden.

Ingvar Cronhammar, Shine, 1997, SMK Foto

Ingvar Cronhammar, Shine, 1997, SMK Foto

Shine
Shine er model og skulptur på samme tid. En model til et større værk i bemalet stål, med rødt fiberlys indvendig. Der hører to farvefotos af modellen til værket. Cronhammar har lavet en lang række monumenter til det offentlige rum og hans arbejdsmetode minder om arkitektens. Først konstrueres en skalamodel som et forlæg, hvorefter det endelige værk opføres. Shine er aldrig blevet opført i fuld skala, den eksisterer kun som model på museet og dermed som et færdigt kunstværk.

Ingvar Cronhammar, Cabaret, 2007 Visualisering af Leif Sørensen

Ingvar Cronhammar, Cabaret, 2007 Visualisering af Leif Sørensen

Cabaret
Cronhammars allerseneste værk er en krydsning mellem en karrusel og en absurd skriftestol. Konstruktionen er seks meter i diameter og næsten tre meter høj. I stedet for karrusellens træheste har Cronhammar installeret tolv ens kamre, med sort gummigulv og ’kirurggrønne’ vægge. I hvert kammer en art spejl og samtidig et kighul til det næste kammer, en hylde og en særegen krog. Karrusellens tag drejer rundt – mod uret, vel at mærke. Det er ikke til at sige, om værket er en ironisk kommentar om tivolisering af kulturen; eller om karrusellen er et billede på tilværelsen, og tiden der går og ikke kan skrues tilbage.

 

 

 

 

Tilbage til Cronhammar. På danske kunstmuseer

arrow Kommentarer (0)
 
Endnu ingen kommentarer
Skriv en kommentar
 


Senest opdateret: 26.apr.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo