Udstillinger

Biografi

Jørgen Haugen Sørensen er kendt for sine stærke meninger og konstante kunstneriske udvikling.

"Jeg begyndte som ung med at modellere efter levende model, derfra arbejdede jeg mig hen til en mere abstrakt form, og i mange år rørte jeg ikke leret, men det lå i baghovedet på mig som en mulighed, jeg altid kunne tage op..." (JØRGEN HAUGEN SØRENSEN - En biografi s. 161)

1934
Jørgen Haugen Sørensen bliver født 3. oktober. Forældrene er opfinder Leo Haugen Sørensen og Dagny Amanda Mortenson, som 2 år tidligere har fået storebroren Arne. Inden Jørgen er fyldt 1 år er Dagny alene om at forsørge sine to sønner.

1940
Familien flytter til Lerfosgade på Amager. Dagny arbejder både om dagen og om aftenen. Jørgen og Arne er hver dag alene hjemme. De tegner og modellerer.

1949
Jørgen kommer i lære som gipse- og pottemager på keramikfabrikken Ipsens Enke. De første opgaver er at fremstille lerplader til ligene på Bispebjerg Krematorium. Jørgen holder op efter et par år og finder i stedet et atelier på Amager, hvor han begynder at arbejde med ler.

1953-55
Som 19-årig debuterer Jørgen på Charlottenborgs Forårsudstilling med værket Portræt af Martha. Først året efter på Kunstnernes Efterårsudstilling får han sit reelle gennembrud. Jørgen møder keramikeren Martha Zølner Jensen og sammen får de sønnen Jacob.

1958-60
Via legater får Jørgen mulighed for at rejse til Paris. På dette tidspunkt har han afsluttet sit forhold til Martha. I Paris oplever han den europæiske ekspressive abstrakte kunst på nært hold og møder kunsthandler og gallerist Børge Birch, som han indleder et nært venskab og samarbejde med.
Begge dele bliver afgørende for Jørgens videre udvikling som kunstner. Jørgen indleder et forhold til Marianne Lautrop i 1959. Samme år bliver de forældre til datteren Julie. De får senere sønnerne Simon (1962) og Tobias (1966).

1960’erne
Jørgen kommer i stald hos Børge Birch. Hans nye abstrakte værker i teglsten og bronze bliver en stor succes. Jørgen er konstant på farten, dels for at arbejde og dels for at deltage i udstillinger og biennaler i både ind- og udland, hvor han høster stor anerkendelse. I forbindelse med en udstilling i Århus forelsker han sig i den unge kunsthistoriker Jette Mühlendorph.

1975
Jette og Jørgen rejser til Toscana og bosætter sig i byen Pietrasanta, hvor de sammen med andre danske kunstnere bliver en del af det internationale kunstnermiljø. De får datteren Rosa.

1980’erne
Fra Pietrasanta skaber Jørgen marmor- og granitskulpturer, som bliver placeret i det offentlige rum rundt omkring i Danmark. Disse spiller på kontrasten mellem den organiske form i stenen og den maskinelt bearbejdede strenge struktur.

1990’erne
Jette dør i 1989. Hendes død bliver et vendepunkt for Jørgen både kunstnerisk og menneskeligt. Døden trænger sig ind i hans værker og han vender tilbage til arbejdet med ler. Han ønsker at udtrykke sine meninger og holdninger tydeligere og vender tilbage til den klassiske, naturalistiske skulpturform. Jørgen gifter sig med den unge billedhugger Eli Benveniste.

2006
Jørgen bliver inviteret til at udstille sine lerskulpturer som Årets Billedhugger i Skulpturgaden på Statens Museum for Kunst. Han tager udfordringen op og går straks i gang med at skabe flere værker til udstillingen, som han kalder "Mens vi venter".

Mere om Jørgen Haugen Sørensen

Læs mere om Jørgen Haugen Sørensens separatudstillinger

Jørgen Haugen Sørensen har sin egen hjemmeside

Tilbage til Jørgen Haugen Sørensen: "Mens vi venter"

arrow Kommentarer (0)
 
Endnu ingen kommentarer
Skriv en kommentar
 


Senest opdateret: 26.apr.2018
Sideansvarlig: Webmaster