Udstillinger

© Mike Nelson. Fra KRISTUS OCH JUDAS:

KRISTUS OCH JUDAS: A STRUCTURAL CONCEIT (a performance in three parts)

Udstillingen "KRISTUS OCH JUDAS: A STRUCTURAL CONCEIT (a performance in three parts) af Mike Nelson blev vist i x-rummet i perioden 30. august 2008 - 3. januar 2010

Den engelske og internationalt anerkendte installationskunstner Mike Nelson (f. 1967) indtog x-rummet med en ny og superrealistisk totalinstallation.

Installationen omdannede en hel etage af museet til et labyrintisk og selvspejlende forløb af rum med henvisninger til et teatermiljø – komplet med scene, påklædningsrum, billetsalg og blindgyder.

Beskueren blev præsenteret for en totalinstallation, der forholdt sig til både museet som udstillingsinstitution og selve bygningens historie. Måden, hvorpå Mike Nelson gjorde dette, både forundrede og forvirrede beskueren, der blev desorienteret af at bevæge sig gennem en konstrueret tredimensionel fiktiv repræsentation af virkeligheden.

Om titlen på installationen
Titlen på Mike Nelsons totalinstallation refererede til novellen Tres versiones de Judas (Tre versioner af Judas) af den argentinske forfatter Jorge Luis Borges (1899-1986). Novellen handler om en svensk teolog, Niels Runeberg, som skulle være fremkommet med en teori om, at Judas i virkeligheden var messias. "A Structural Conceit" betyder en struktureret indbildning, og "a performance in three parts" betyder en tredelt performance.

Mike Nelson tog i opbygningen af sin installation afsæt i Borges’ fortælling. Når man nærmede sig installationen, så vi bagsiden af den, og vi kunne få en fornemmelse af, hvordan den var konstrueret. Men installationen snød. Konstruktionen af bagsiden var lige så meget en konstruktion som forsiden. I selve installationen spejles to dele af opbygningen i hinanden. Denne spejling af figurer pegede på, hvordan modsætninger, som det virkelige og det konstruerede eller som Jesus og Judas, er afhængige af og bliver til i kraft af hinanden.

Den tredelte performance, som titlen også nævner, henviste til installationens tre rum og til betragteren som performer i værket. Dette understreges af de referencer til både scene og teater, der var i opbygningen og interiøret.


Hør Mike Nelson fortælle om installationen


Udstillinger 2008


arrow Kommentarer (0)
 
Endnu ingen kommentarer
Skriv en kommentar
 


Senest opdateret: 26.apr.2018
Sideansvarlig: Annette Rosenvold Hvidt
SMK Logo