Udstillinger

Øivind Nygård

26. april – 17. august 2008

Øivind, Nygård, Light Conductor, 1993

Øivind, Nygård, Light Conductor, 1993, Øivind Nygaard/billedkunst.dk

Smukke og gådefulde skulpturer
Den danske billedhugger Øivind Nygård (f. 1948) anvender både abstrakte og naturalistiske elementer i sine smukke og ofte gådefulde skulpturer. Regelmæssige, geometriske grundformer dominerer ved første øjekast hans værker, men ofte brydes overfladen og den ellers så forførende finish af en indre bevægelighed og foranderlighed, som på forskellig vis danner nye oplevelsesmæssige lag.

Sansemæssig erfaring
I sansningen af skulpturen bruger vi både vores blik og vores krop. Det, vi oplever gennem synet, er baseret på vores erfaringer fra fysisk berøring, fx forestillinger om materialets temperatur og overfladestruktur. Samtidig får bevægelsen i rummet skulpturen til kontinuerligt at forandre sig for vores blik.

Genkendelighed
Hos Øivind Nygård imødekommes denne sansning af en række genkendelige elementer. De minder os måske om noget, men samtidig rummer værkerne en åbenhed, som vi selv har mulighed for at fylde ud: værket bliver til i dette felt mellem genkendelighed og åbenhed.

Skulpturens klassiske virkemidler er i spil: lys- og skyggevirkninger, bevægelse og ro og relationen mellem skulptur og vores egen krop. Men til forskel fra den klassiske, traditionelle skulptur arbejder Nygård med forskydninger, der afspejler vores egen samtids omskiftelighed og kompleksitet.

Om udstillingen
Udstillingen lagde et retrospektivt snit i Øivind Nygårds kunstneriske produktion og tegnede således et billede af en kunstner, der på insisterende vis bliver ved med at skærpe sit udtryk og de elementer, der har optaget ham siden starten af karrieren. Øivind Nygård tilrettelagde selv udstillingen i samarbejde med kunstformidler Anne Grethe Uldall. Udstillingen viste et udvalg af både ældre og helt nye skulpturer.

Om Øivind Nygård

Øivind Nygård, Model til et Museum for Meteorologi, 2001, Boy on Circle Shooting Boy on Square Shooting Boy on Circle, 2001

Øivind Nygård, Model til et Museum for Meteorologi, 2001, Boy on Circle Shooting Boy on Square Shooting Boy on Circle, 2001

arrow Kommentarer (0)
 
Endnu ingen kommentarer
Skriv en kommentar
 


Senest opdateret: 26.apr.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo