Udstillinger

Verden som landskab. Nordisk landskabsmaleri 1840-1910

6. oktober 2007 - 24. Februar 2008

Udstillingen viste over 100 landskabsmalerier, malet af periodens mest betydningsfulde nordiske malere som Edvard Munch, Vilhelm Hammershøi, Carl Larsson og Akseli Gallen-Kallela.

Edvard Munch, Måneskin, 1895, tilhører Nasjonalmuseet for Kunst, Arkitektur og Design i Oslo. © Munch-museet/Munch-Ellingsen

Edvard Munch, Måneskin, 1895, tilhører Nasjonalmuseet for Kunst, Arkitektur og Design i Oslo. © Munch-museet/Munch-Ellingsen

SE OG LÆS MERE

Det nordiske sublime

Naturen som lærermester

I det fri

Stemningslandskabet

Det indre landskab


Det nationale landskab

Indre og ydre landskaber
Værkerne præsenterede i det store hele den kronologiske udvikling indenfor landskabsmaleriet. Det vil sige fra 1840’ernes storslåede og romantiske vildmarksnatur, over en mere registrerende, realistisk tilgang, til de stemningsfulde, indadvendte og subjektive sjælelandskaber omkring århundredskiftet.

Landskabsmaleriet og Norden
Landskabet i kunsten har en lang historie, men som selvstændigt motiv i nordisk kunst får det først for alvor betydning omkring år 1800, hvor natur og naturlighed blev tillagt en øget betydning. For de nordiske lande fik landskabsmaleriet en særlig vigtig symbolsk værdi i landenes søgen efter en national identitet. Samtidig var landskabsmaleriet i Norden også åbent for påvirkninger fra det øvrige Europa, og det udviklede sig i et spændingsfelt mellem det nationale og det internationale.

Om udstillingen
Udstillingen udsprang af et stort samarbejde mellem Statens Museum for Kunst og de nordiske nationalgallerier i Helsinki, Stockholm og Oslo samt The Minneapolis Institute of Arts.


Udstillingen var støttet af Danske Banks Fond og Kulturministeriets andel af Tips- og lotto-midlerne.

Tidligere udstillinger 2008

arrow Kommentarer (0)
 
Endnu ingen kommentarer
Skriv en kommentar
 


Senest opdateret: 26.apr.2018
Sideansvarlig: Webmaster