Udstillinger

Christian Lemmerz: LARGO

13. maj 2009 – 5. december 2010

Husk døden

Husk, at du skal dø! Christian Lemmerz’ udstilling Largo trodser tidens dyrkelse af det tempofyldte og ungdommelige.

Lemmerz har skabt en række værker specifikt til Statens Museum for Kunst, der hylder langsomheden og kredser om døden. Installationen består af tolv værker, syv store relieffer og fem fritstående skulpturer, der hver vejer hver et sted mellem et halvt og et helt ton.

Largo
Inden for musikken er largo en tempoangivelse, der betegner den brede, langsomme bevægelse. Largoerne er de sørgmodige, højtidelige og melankolske melodier. I udstillingstitlen angiver largo alvoren og tyngden både i formatet, indholdet og materialet.

Symbolik
Værkerne refererer alle til det kristne begravelsesritual og dets rekvisitter. Symbolikken er næsten påtrængende og konfronterer beskueren direkte med det store stræk mellem fødsel og død. Her er bl.a. et overdimensioneret foster, en lukket kiste og en gylden blomst, der ligger på gulvet som et afhugget hoved. De syv relieffer refererer til skabelsesberetningens syv dage.

Om Christian Lemmerz

Christian Lemmerz er født i 1959 i Karlsruhe i Tyskland. Han blev uddannet billedhugger på Kunstakademiet i Carrara i Italien 1978-82, før han i 1982 kom til København, hvor han gik på Kunstakademiet (1982-1986)og var tilknyttet arbejdsfællesskabet Værkstedet Værst (1982-84), der også talte bl.a. Erik A. Frandsen og Lars Nørgaard.

Fra 1985 arbejdede han sammen med maleren Michael Kvium i performancegruppen Værst, og de to har siden gennemført adskillige fælles projekter, senest den 8 timer lange stumfilm The Wake (2000), baseret på James Joyce’s Finnegans Wake (1939).

Udstillingsmæssigt brød han igennem i 1986 på generationsudstillingen "Limelight" på Charlottenborg. Siden har han markeret sig på en lang række udstillinger, primært i Europa og USA, bl.a. Bruxelles, Köln, Barcelona, Den Haag, Paris, Antwerpen, Toronto, Sao Paolo og New York.

Slagtede svin
I offentligheden er han måske bedst kendt for udstillingen "Scene" på Esbjerg Kunstmuseum i 1994, hvor seks slagtede svin indgik som et organisk, skulpturelt materiale, der i løbet af udstillingen ville gå i opløsning.
Han er repræsenteret på The Saatchi Collection i England, samt på en række museer i Danmark især ARoS, Horsens Kunstmuseum og Statens Museum for Kunst.

I foråret 2009 modtog han Thorvaldsens Medalje.

arrow Kommentarer (0)
 
Endnu ingen kommentarer
Skriv en kommentar
 


Senest opdateret: 26.apr.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo