Udstillinger
Hendrick Goltzius

Det var især én mand, der var medvirkende til at gøre Haarlem til et af Europas vigtigste centre for grafik i slutningen af 1500-tallet. Billedskaberen og kobberstikkeren Hendrick Goltzius grundlagde et trykforlag, der takket være hans evner var i stand til at konkurrere med de store forlag i Antwerpen, som indtil da havde domineret markedet for grafisk kunst.

I 1582 grundlagde Hendrick Goltzius sit eget trykforlag i Haarlem. Kort efter blev han venner med Cornelis van Haarlem og Karel van Mander, og sammen udviklede de den særlige Haarlem-manierisme. Goltzius var den eneste af de tre, der mestrede kobberstikkerkunsten.

En kort biografi over Hendrick Goltzius

Klik på billedet for at se det i større format.

I sin beskrivelse af Goltzius understreger Karel van Mander det imiterende aspekt af Goltzius kunst ved at fortælle, at han havde en forkærlighed for at narre sine omgivelser. Under sin rejse til Italien forklædte han sig, ifølge Karel van Mander, som en fattig tysker, når han drog ud for at tegne. Ved andre lejligheder snød han berømte kunstnere ved at udgive sig for at være hollandsk ostehandler eller ved at lade sin assistent spille rollen som den verdensberømte kunstner. Men ligesom det er afgørende, at vi i sidste ende genkender kobberstikkene som Goltzius’ værker, uanset hvem de imiterer, så afsløredes hans sande identitet sig også altid i virkeligheden. Ofte ved at folk genkendte Goltzius' mest iøjnefaldende fysiske kendetegn; den forkrøblede højre hånd, han skabte sine smukke værker med.

Faktaboks om maleriet Titanernes fald

Klik på billedet for at se det i større format.

Som grafiker forventedes det af Goltzius, at han kunne imitere alle andre kunstnere udtryk med sin gravstik. Van Mander fremhæver også netop Goltzius' evne til at omforme sin ’hånd’ til andre kunstneres ’hænder’, som beviset på Goltzius’ mesterlige opfindsomhed.

Læs mere om Haarlem-manierisme og Grafik som medie ved at klikke på de to links herunder:

arrow Kommentarer (0)
 
Endnu ingen kommentarer
Skriv en kommentar
 


Senest opdateret: 26.apr.2018
Sideansvarlig: Webmaster