Udstillinger

©

Udnyttelsen af naturen

Christian Schmidt-Rasmussens tegning Kill Nature Nature Kills viser på satirisk vis, at menneskets udnyttelse af naturen kan slå tilbage - og slå os ihjel. Solen på tegningen er ved at kvæles i røgen fra den ondskabsfuldt smilende fabrik. Blomsten er næsten bukket under og fisken kigger ængstelig på det slam, der fosser ud fra fabrikken. i vandløbet flyder også et menneske. Øjnene udtrykker forbavselse, forskrækkelse og afmagt - hvilket er karakteristisk for menneskets oplevelse af naturen, der slår igen.

I Vesten har mennesket altid ønsket at beherske naturen for at kunne udnytte den til egen fordel. Det har skabt grundlaget for vores moderne samfund - men nu truer naturen med at slå tilbage. Naturen kan ikke underlægges menneskets vilje og reagerer skæbnesvangert på vores forsøg på at beherske den.

"Med udgivelsen af "Oplysningerns dialektik" sætter de tyske filosoffer Theodor W. Adorno og Max Horkheimer blandt andet fokus på menneskets historiske trang til at beherske naturen"

(Citat fra kataloget)

Med oplysningstidens nye idealer og tanker får man aflivet antikkens mytologiske verdensopfattelse og får dermed fjernet enhver helliggørelse af naturen. Rationaliteten og fornuften kan nu indsættes som menneskets nye guder, og den uhæmmede udnyttelse af naturen kan buldre derudad med 200 kilometer i timen med naturen som den store taber.

"Adorno og Horkheimer mener, at man kan se menneskets ønske om at beherkse naturen med vores rationelle fornuft... allerede fra antikken med den græske digter Homers fortælling om Odysseus."

(Citat fra kataloget)

© Odysseus, kopi efter original fra 1. årh. e.Kr.

arrow Kommentarer (0)
 
Endnu ingen kommentarer
Skriv en kommentar
 


Senest opdateret: 26.apr.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo