Udstillinger

Bøger og erotik

©

© Nicolai Abildgaard: Hyachintohos,

Om Abildgaard opfattede sig selv som menneskefjendsk og indesluttet, er ikke godt vide. Han var dog et eksklusivt gemyt, der kun var værdsat af en snæver kreds.

Til gengæld ejede han en omfattende bogsamling, hvor han dyrkede og udbyggede sin store viden indenfor litteratur, mytologi, historie, filosofi, kunst, arkitektur, numismatik m.m.

Abildgaards ægteskaber
Abildgaards første ægteskab bliver ofte nævnt som en medvirkende årsag til, at han holdt sig på afstand af det offentlige liv. Hustruen Anna Maria Oxholm forlod ham efter 3 års samliv til fordel for en anden, og den efterfølgende retssag blev en overgang et hedt emne i den københavnske sladder.

Der gik ti år, før Abildgaard giftede sig igen. Da var han 60 år, og Juliane Marie Ottesen kun 27, men aldersforskellen til trods blev det et meget lykkeligere ægteskab end det første. Det smitter af på nogle af Abildgaards sene værker, fx de fire scener fra Terents’ komedie Pigen fra Andros, hvor han flere steder hentyder til sin nye familielykke.

Læg i øvrigt mærke til, at en hund går igen i alle fire billeder – den ligner efter sigende Abildgaards egen hund Giordano, men er også blevet tolket som en slags selvportræt i forlængelse af hans bekendelse til kynismen.

De sene værker

I det hele taget bevæger Abildgaards sene værker sig i en helt anden sfære end de lærde historiemalerier og politiske satirer fra ytringsfrihedens tid. Flere Abildgaard-forskere mener, at den politiske skuffelse, kunstneren oplevede, fik ham til at fortrække til et ”indre eksil”.

De sidste fire somre tilbragte Abildgaard med sin familie på landstedet Spurveskjul. Her dyrkede han – udover haven – nogle nye og lettere motiver, ofte med kærlighed og erotik som omdrejningspunkt.

Motiverne hentede han i den antikke mytologi og litteratur, som han i årevis havde fordybet sig i ved kakkelovnen i sit bibliotek.

Tilbage til Nicolai Abildgaard: Kroppen i oprør

arrow Kommentarer (0)
 
Endnu ingen kommentarer
Skriv en kommentar
 


Senest opdateret: 26.apr.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo